You are here

Στην 31η θέση η Κύπρος σε παγκόσμιο δείκτη για τουρισμό

25/05/2022 10:41

Την 31η θέση καταλαμβάνει η Κύπρος στο δείκτη ανάπτυξης και ταξιδιών και τουρισμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός από σύνολο 117 χωρών.

Η χώρα έχει την καλύτερη επίδοση, καταλαμβάνοντας την 10η θέση στην κατηγορία ταξιδιωτική και τουριστική πολιτική και ευνοϊκές συνθήκες.

Ο δείκτης αξιολογεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη του τομέα ταξιδιών και τουρισμού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού καθώς ανακάμπτει θα διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι ο μοχλός της παγκόσμιας συνδεσιμότητας, της ειρήνης και της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Ανασυγκρότηση για ένα Βιώσιμο και Ανθεκτικό Μέλλον». Τονίζεται ότι η πανδημία COVID-19 ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο τομέας υπονομεύοντας όχι μόνο την ευημερία των επιχειρήσεων εντός του κλάδου αλλά επίσης την ευημερία δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών και ολόκληρων οικονομιών.

Επισημαίνεται ότι ο τομέας και ο κόσμος γενικότερα, αρχίζει να αξιολογεί τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Παγκόσμια σοκ όπως αυτό φέρνουν πρόσθετη αστάθεια και οικονομική αναστάτωση στον τομέα και θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, όπως συνέβη με την πανδημία.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καταλαμβάνουν τη 2η θέση, οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία είναι οικονομίες υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη και την Ευρασία ή τις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, την τέταρτη η Γαλλία και την πέμπτη η Γερμανία.

Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ελβετία.

Οι οικονομίες της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έρχονται στην 7η και 8η, αντίστοιχα.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και η Ιταλία.

Η Ιταλία μπήκε στην πρώτη 10άδα (από 12η το 2019) το 2021, ενώ ο Καναδάς υποχώρησε από την 10η στη 13η).

Της Γεωργίας Χαννή