You are here

Στο 40% μέχρι το 2030 ο χειμερινός τουρισμός

15/11/2021 16:55

Το 2022 το υφυπουργείο Τουρισμού θα δώσει έμφαση στο ενισχυμένο ψηφιακό μάρκετινγκ, προβαίνοντας σε ψηφιακή καμπάνια για 12 μήνες το χρόνο αντί 6 μήνες όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπή Οικονομικών, ο αρμόδιος υφυπουργός Σάββας Περδίος, σημείωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους μήνες μη αιχμής με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εποχικότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου του στη Βουλή, ο κ. Περδίος είπε ότι μακροπρόθεσμος στόχος του υφυπουργείου Τουρισμού είναι η αύξηση του χειμερινού τουρισμού από το 25%, στο 40%, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, στα αποτελέσματα αφίξεων στην Κύπρο, κρίνονται ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις, καθώς η Κύπρος εφαρμόζει πιο αυστηρό πρωτόκολλο σε σύγκριση με ανταγωνιστές της λόγω του ότι βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία του ECDC σε σχέση με την πανδημία.

Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα στην οποία όπως είπε οι τουρίστες επισκέπτονται μόνο με την παρουσίαση ενός rapid test, ενώ για την Κύπρο απαιτούνται περισσότερες εξετάσεις κάτι που όπως σημείωσε ανεβάζει το κόστος για τους επισκέπτες.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η Κύπρος δέχεται τουρισμό από περίπου 80 χώρες, αλλά όχι από χώρες όπως για παράδειγμα η Μαλαισία.

Ξόδεψαν περισσότερα φέτος οι τουρίστες

Ο κ. Περδίος χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι φέτος η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει αυξηθεί στα €810 το άτομο, σε σχέση με €670 ευρώ που ήταν το 2019, σημειώνοντας πως με βάση την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, υπολογίζεται ότι και τα έσοδα θα είναι πιο ψηλά ως ποσοστό σε σχέση με τις αφίξεις, κάτι που όπως είπε είναι διαχρονικός στόχος του υφυπουργείου.

Ο υφυπουργός ανάφερε πιο συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.299.392, καταγράφοντας αύξηση 153,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (512.184 αφίξεις) και μείωση 60,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (3.260.546 αφίξεις).

Πρόσθεσε επίσης, ότι για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €504,5 εκ., σε σύγκριση με €164,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 206,7 %, σε σύγκριση με €1.425,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 64,6%.

Ο κ. Περδίος είπε ότι παράλληλα με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, το υφυπουργείο Τουρισμού υλοποιεί εξειδικευμένα μέτρα για υποβοήθηση της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία και στην οικονομία γενικότερα, όπως το Σχέδιο ανάπτυξης του Εγχώριου Τουρισμού, το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και περιόρισε τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία που επέφερε η πανδημία.

Ο υφυπουργός έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δράσεις για αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού μέσω Σχεδίων Επιχορηγήσεων που έχει εκπονήσει το υφυπουργείο και αφορούν μεταξύ άλλων, τον ποδηλατικό τουρισμό, την οινογαστρονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό, τις τοπικές παραδοσιακές δραστηριότητες, τον καταδυτικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός του υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022 ανέρχεται στα €53,7 εκατ.  σε σχέση με €45,7 εκατ. που ήταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2021. Σημειώνεται ότι ποσό ύψους  €52,6 εκατ. αφορά τις τακτικές δαπάνες και ποσό ύψους €1 εκατ. αφορά αναπτυξιακές δαπάνες.

Της Ελένης Χαραλάμπους