You are here

Στο 50% η πληρότητα τα τριήμερα γιορτών στα ξενοδοχεία

03/01/2022 11:35

Περίπου στο 50% κυμάνθηκαν οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη. Ο ίδιος σημειώνει πως σε παγκύπρια κλίμα σε λειτουργία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 20% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρουσουνίδης, ανέφερε πως στις αρχές του Δεκεμβρίου, πριν τη μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων και την έξαρση της μετάλλαξης " Όμικρον", διαφάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό για ολιγοήμερες αποδράσεις, αξιοποιώντας και το σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού κυρίως κατά τα εορταστικά τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δυστυχώς παρατήρησε, μετά από λίγες εβδομάδες και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της επιδημιολογικής εικόνας κάποιοι έκαναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο των ακυρώσεων της τελευταίας. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως η κίνηση περιορίστηκε σε χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα, κυρίως στα ορεινά και στην ύπαιθρο, αλλά και σε πολύ λίγες μονάδες, σε Λεμεσό και Πάφο. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο ΓΔ του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου είπε ότι στα ορεινά θέρετρα η επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη και σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία των εορταστικών τουριστικών χωριών που φρόντισε να κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί να τα επισκεφτούν και κάποιοι εξ αυτών να διανυκτερεύσουν στα εν λόγω χωριά.

Ενδεικτικά, σημείωσε, οι πληρότητες στην ύπαιθρο και στα ορεινά σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 70% κατά την περίοδο των τριημέρων.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη, δεν διαφαίνεται να υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί με την μετάλλαξη Όμικρον.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κύπρου αξιολογεί την κατάσταση επί καθημερινής βάσης ευελπιστώντας πως εάν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αποδώσουν, τότε θα ξεκινήσει να γίνεται ένας προγραμματισμός για την νέα χρονιά για το 2022. 

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2021, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η απερχόμενη χρονιά μπορεί να μοιραστεί σε δύο μέρη. Η πρώτη εξαμηνία  είπε, ήταν «αντανάκλαση του καταστροφικού 2020» με σχεδόν μηδαμινές τουριστικές εισροές, ενώ η δεύτερη εξαμηνία κατέγραψε μια «υποφερτή τουριστική κίνηση» δίδοντας την ευκαιρία να φτάσουμε στο 50% των αφίξεων του 2019.  

Η δεύτερη εξαμηνία συνέχισε, ήταν αυτή που γέμισε αισιοδοξία τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κύπρου για το 2022, ότι θα μπορούσε δηλαδή, υπό προϋποθέσεις και υπό την αίρεση της πανδημίας, να αποτελέσει την αρχή της ανάκαμψης της βιομηχανίας. Εκτίμησε ωστόσο πως η ολική ανάκαμψη της βιομηχανίας δεν αναμένεται πριν από τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως αυτή είναι η στιγμή της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου, ώστε με σοβαρότητα και με σεβασμό να προσπαθήσουμε να κτίσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο για να έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά φέτος από το 2021.

Στο 30% η πληρότητα στην επαρχία Πάφου

Στο 30% κυμάνθηκε η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην επαρχία Πάφου τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου τον Ιανουάριο αναμένεται να κυμανθεί στο 20%, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες και για τον Φεβρουάριο, εκτιμώντας πως ούτε και αυτός ο μήνας αναμένεται να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον. Χαρακτήρισε επίσης τον φετινό χειμώνα ως «εξαιρετικά δύσκολο». 

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως τα φετινά Χριστούγεννα η επισκεψιμότητα ήταν ελαφρώς πιο καλή στην επαρχία Πάφου, σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 2020. Είπε ακόμη πως οι απόλυτοι αριθμοί που αντικατοπτρίζουν τις πληρότητες των ξενοδοχείων είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Καταληκτικά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως σήμερα στην Πάφο λειτουργούν 28 από τις 110 μονάδες όλων των τύπων των αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων στην Πάφο.