You are here

Στο μικροσκόπιο οι επιπτώσεις τουρισμού στο περιβάλλον

19/04/2021 12:17

Μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό εξήγγειλε το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν συμβουλευτικές εταιρείες από την Κύπρο και το εξωτερικό, έχει αρχίσει η διαδικασία εκπόνησης δύο μελετών: α) Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και β) Μελέτης Φέρουσας Ικανότητας.

Οι μελέτες διεξάγονται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030, όραμα της οποίας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με θετικές επιδράσεις στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στόχος της πρώτης μελέτης είναι να καταγραφούν ενδεχόμενες επιπτώσεις της υλοποίησης της Στρατηγικής Τουρισμού στο περιβάλλον, να υποδειχθούν μετριαστικές δράσεις και να προταθεί σχέδιο παρακολούθησης, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων, σύμφωνα με το Νόμο 102(Ι)/2005.

Όσον αφορά στη Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας, στόχοι είναι, αφενός η εκτίμηση των ορίων ανάπτυξης του προορισμού γενικότερα και των τουριστικών περιοχών ειδικότερα και αφετέρου η παροχή βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι, τα αποτελέσματα των δύο μελετών και οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων θα δοθούν στο Υφυπουργείο Τουρισμού εντός δώδεκα μηνών και ακολούθως θα ενσωματωθούν στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030.