You are here

Στρατηγική Τουρισμού Υγείας από τον ΚΟΤ

16/09/2010 15:43
Τη Στρατηγική Οργάνωσης, Ανάπτυξης και Προβολής του Τουρισμού Υγείας στην Κύπρο, παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη τύπου ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, σημείωσε ότι ο Τουρισμός Υγείας συμπεριλαμβάνει τον Τουρισμό Ευεξίας καθώς και τον Ιατρικό Τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Ο Τουρισμός Ευεξίας, σημείωσε, αφορά μια ταξιδιωτική εμπειρία που συνδυάζει την αίσθηση της ευεξίας και της υγείας. Σκοπός του ταξιδιού μπορεί να είναι η ηρεμία, η χαλάρωση, η ανανέωση, ή ακόμη και η σηματοδότηση της αρχής ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να περιλαμβάνει μια εμπειρία σε spa, την άσκηση και την επαφή με τη φύση. Ο Ιατρικός Τουρισμός αναφέρεται σε ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ή κάποια άλλη μορφή εξειδικευμένης θεραπείας και επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για το σκοπό αυτό. Σκοπός είναι, όπου αυτό είναι εφικτό, να συνδυαστεί η αναψυχή με τις υπηρεσίες υγείας.

«Η Κύπρος είναι ο ιδανικός προορισμός γι’ αυτό το σκοπό. Μπορεί να συνδυάσει άψογα την ιατρική θεραπεία με τις διακοπές, την ανάρρωση με την αναψυχή. Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για τον τομέα του Τουρισμού Υγείας είναι πάρα πολλά», σημείωσε.

Ο ΚΟΤ, σημείωσε ο κ. Ορουντιώτης, επέλεξε να αναπτύξει συστηματικά αυτό το τμήμα της αγοράς «και αισιοδοξούμε ότι θα βοηθήσει όχι μόνο στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος αλλά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος ειδικά για τον τομέα του τουρισμού υγείας, στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και στη μείωση της εποχικότητας. Είναι ένα τμήμα της αγοράς το οποίο θα μας διευρύνει και διογκώσει την προσέλευση επισκεπτών και μάλιστα των επιθυμητών επισκεπτών. Ήδη υπάρχει αξιοσημείωτη υποδομή, οργάνωση και αναγνωρισιμότητα. Η πρόσφατη έρευνα του Treatment Abroad στο έγκυρο επαγγελματικό έντυπο των Times κατατάσσει την Κύπρο τρίτη ως επιλογή για Ιατρικό Τουρισμό γενικά για ταξιδιώτες υγείας από την Αγγλία για συγκεκριμένες θεραπείες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι γιατροί της Κύπρου μπορούν να στοχεύσουν ακόμη πιο ψηλά τόσο στην αγγλική αγορά αλλά και σε άλλες νέες αγορές και η Κύπρος να περάσει ακόμη πιο μπροστά σε προσελκυστικότητα έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών. Όλες οι πιο πάνω έρευνες καθώς και άλλες αξιόλογες δημοσιεύσεις, μας δίνουν αισιοδοξία ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς».

Απώτερός μας στόχος, σημείωσε, είναι η δημιουργία αναγνωρισιμότητας της Κύπρου ως προορισμού για τουρισμό υγείας καθώς και η ενθάρρυνση των Κύπριων γιατρών, επιχειρηματιών και επενδυτών για πιο έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι «στόχος μας είναι με μελετημένες κινήσεις και με κάθε σοβαρότητα στα θέματα της Υγείας να προχωρήσουμε και να εμβαθύνουμε στον τομέα, για να μπορούμε να προβάλλουμε την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για ταξίδια υγείας».

«Εμείς, ως υπουργείο Εμπορίου, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες τόσο μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Ξένων Επενδύσεων όσο και των Εμπορικών Κέντρων μας στο εξωτερικό», σημείωσε.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση της Στρατηγικής για τον Τουρισμό Υγείας της Διευθύντριας του ΚΟΤ, Αννίτας Δημητριάδου