You are here

Τα πρώτα ξενοδοχεία που ανοίγουν μετά το lockdown

02/06/2020 06:43

Μετέωρο βήμα επανεκκίνησης κάνουν δεκάδες ξενοδοχεία μετά το lockdown ελπίζοντας σε μετριασμό των φετινών ζημιών και προσδοκώντας ότι η επαναλειτουργία τους θα θέσει στέρεες βάσεις για την τουριστική σεζόν του 2021.

Η εξίσωση στα ξενοδοχεία παραμένει δύσκολη καθώς, παρά τα υποστηρικτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι βασικές χώρες από τις οποίες προσελκύουν ετησίως εκατομμύρια θαμώνες παραμένουν υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου και, επομένως, κλειστές.

Τα κίνητρα της κυβέρνησης ωθούν δεκάδες ξενοδοχεία σε επαναλειτουργία σε ένα κλίμα, όμως, μεγάλης αβεβαιότητας και με την προσδοκία ότι τα κυβερνητικά σχέδια θα ενσωματώσουν ευέλικτες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους ξενοδόχους να προσαρμόσουν το δικό τους εργατικό κόστος στις μειωμένες τους πληρότητες.

Επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ανοίγουν τα χαρτιά τους στη StockWatch, δηλώνουν ποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και σχολιάζουν την προοπτική της βιομηχανίας σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ετοιμάζουμε το προζύμι για το 2021

Η εκτελεστική διευθύντρια της Tsokkos Hotels, η οποία αριθμεί συνολικά 28 ξενοδοχεία στο ενεργητικό της, ΧρύσωΤσόκκου, συστήνει προσοχή στο restart των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ώστε να μην γυρίσει μπούμερανκ για τους ίδιους.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μετά από αρκετό καιρό άρχισε να φυσά αέρας αισιοδοξίας, αν και ακόμη είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία κρατά μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με την κ. Τσόκκου, οι ξενοδόχοι φέτος ετοιμάζουν το προζύμι για το 2021.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και παρά το ότι η Ρωσία και η Βρετανία από τις οποίες καλύπτουμε το 70% της πληρότητας μας, θα πρέπει να ανοίξουμε έστω και στη ζημιά μας για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός, με πολύ καλά οργανωμένες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία μιας δύσκολης κατάστασης.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία της εταιρείας Τσόκκος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή 5 Ιουνίου να ανοίξουμε το πρώτο ξενοδοχείο μας στον Πρωταρά, το πεντάστερο Constantinos The Great για να δηλώσουμε παρών και να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας μας για επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Θέλουμε» επίσης είπε, «να βοηθήσουμε και το προσωπικό μας το οποίο δεν δουλεύει τόσους μήνες τώρα».

Πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε ότι από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε ακόμη ένα ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα και στην Πάφο το King Evelthon Beach Hotel, ανάλογα βέβαια από τις εξελίξεις».

Πάντως η κ. Τσόκκου, δήλωσε ότι «αν έρθει ο Αύγουστος και δεν ανοίξει η ρωσική και βρετανική αγορά οι ξενοδόχοι θα δεχθούν πολύ μεγάλο πλήγμα με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστοί».

Το μεγάλο στοίχημα η λειτουργία των ξενοδοχείων

Το μεγάλο στοίχημα για τους ξενοδόχους είναι η λειτουργία των μονάδων τους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunnyseeker Μάριος Πολυβίου και μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν βασανιστικά ερωτήματα.

«Πόσος κόσμος θα έρθει, πόσα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ανοίξουν, τι πληρότητες θα έχουμε αλλά και τι ζημιές θα υποστούμε, διότι η φετινή χρονιά θα είναι ζημιογόνα για εμάς. Το έχουμε χωνέψει», σημείωσε.

Από την άλλη επεσήμανε «αν παραμείνουν όλα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια κλειστά και οι τουριστικοί πράκτορες δεν βρίσκουν ξενοδοχείο ανοικτό τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του τουρισμού της χώρας μας. Πρέπει να ανοίξουμε έστω και ένα μικρό αριθμό ξενοδοχείων για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ασφαλείς και σας περιμένουμε».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να επαναλειτουργήσουν επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούν να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία».

Όσον αφορά τα πέντε ξενοδοχεία της εταιρείας Sunnyseeker είπε ότι «στις 5 Ιουνίου ανοίγει τις πύλες του το Radissons Blu Hotel στη Λάρνακα και το Mikes Kanarium Hotel στο κέντρο της πόλης».

Σημείωσε ότι «στην πορεία θα αποφασίσουμε εάν θα ανοίξουμε το Indigo Hotel Larnaca, το Best Western και το Radisson Beach Resort. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανοίξουμε μέχρι τέλος Ιουνίου και τα άλλα δύο, αν και η απόφαση μας δεν είναι τελεσίδικη», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη, αναγνώρισε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν και παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι οποίες τώρα χρειάζονται κεφάλαια για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να μπουν στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας.  Διότι εάν αφεθούν όλα στα επιδόματα τότε πάρα πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο», υπέδειξε.

Φανερά ανήσυχος ο κ. Πολυβίου, είπε ότι τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας στις 19 χώρες που συμπληρώνουν το πάζλ της εκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί μας, διότι δυστυχώς όπως φαίνεται τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αναμένουμε συντηρητικές ζημίες

Ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ του ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό Κρατίνος Σωκράτους, σε δηλώσεις του συμφώνησε ότι «είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν όσον το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία ώστε να σταλεί το μήνυμα προς τα έξω ότι είμαστε ανοικτοί και σας περιμένουμε».

Σημείωσε ότι και οι τουριστικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες ανυπομονούν και αυτοί για το πότε θα αρχίσουν να δουλεύουν, γι’ αυτό αν βρουν πόρτες κλειστές θα δημιουργηθεί μελλοντικά τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο η οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομίας της στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά είπε ότι «δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των ξενοδοχείων», παρουσιάστηκε όμως αισιόδοξος όσον αφορά τη ροή τουριστών από τις γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Λίβανο και την Ιορδανία οι οποίες παραδοσιακά επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους.

Ειδικότερα για το ξενοδοχείο Parklane ο κ. Κρατίνος ανέφερε ότι «θα γνωρίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα αν θα ανοίξουμε και πότε», για να προσθέσει ότι «η προοπτική είναι να ανοίξουμε εντός του Ιούλιου».

Σημείωσε ότι αν και αναμένουν μια δύσκολη σεζόν ανέφερε ότι «στο τέλος της ημέρας ελπίζουμε πως θα έχουμε μια συντηρητική ζημιά».

Σχολιάζοντας ακολούθως τα μέτρα της κυβέρνησης ο CFO της εταιρείας Parklane Hotels Limited, Χρίστος Ζαπίτης, είπε ότι «θεωρώ ότι εάν η κυβέρνηση τηρήσει αυτά που υποσχέθηκε τότε τα μέτρα θα δώσουν ώθηση στους ξενοδόχους και ένα επιπρόσθετο λόγο να κυνηγήσουν την επαναλειτουργία τους».

Στην αντίθετη περίπτωση σημείωσε ότι «θα είναι καθολική η αποχή των ξενοδόχων από τη φετινή τουριστική σεζόν. Τα κόστη για ένα ξενοδοχείο μέχρι να λειτουργήσει είναι τεράστια γι’ αυτό εκτιμώ ότι τα μέτρα θα απαλύνουν τη ζημία για τους ξενοδόχους».

Ο κ. Ζαπίτης σχολίασε περαιτέρω λέγοντας ότι «το νέο πακέτο μέτρών πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το προηγούμενο διότι δεν μπορεί να σταματήσει η στήριξη προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να απασχοληθούν όλοι διότι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει κλειστός γι’ αυτό οι εργαζόμενοιθα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος».

Ζημιές και κέρδη θα πρέπει να ισορροπούν στη ζυγαριά

Ο πρόεδρος της εταιρείας Lordos Hotels, Τάκης Κυριακίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη φετινή χρονιά ως αποτέλεσμα της κρίσης του Covid – 19, λέγοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις αλλά ούτε και να μηδενίζουμε τα πάντα.

«Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα αριθμό ξενοδοχείων ώστε να μην χαθεί τελείως η χρονιά αλλά και να ενισχύσουμε την προοπτική για το 2021. Η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να κατέχει τη θέση που έχει στον τουριστικό χάρτη».

Σημείωσε ότι «θα ανοίξουμε και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις ζημιές που θα είχαμε αν παραμέναμε κλειστοί».

Συμφώνησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στο εργασιακό κομμάτι και στο κομμάτι της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έδωσαν το έναυσμα στους ξενοδόχους να ανοίξουν έστω και ένα μικρό αριθμό μονάδων.

Ειδικότερα για την εταιρεία Lordos Hotels Holdings η οποία διαθέτει τρία ξενοδοχεία σε Λάρνακα και Πρωταρά είπε ότι τα δυο ξενοδοχεία στη Λάρνακα τα οποία γειτνιάζουν ως εκ τούτου, στηρίζει το ένα το άλλο, είναι το Golden Bay 5 αστέρων, το Lordos Beach 4 αστέρων και τα δύο στα παράλια της Ορόκλινης.

Εξήγησε ότι το Lordos Beach ήταν από τα πρώτα ξενοδοχεία που άνοιξε για να φιλοξενήσει επαναπατρισθέντες έτσι ουσιαστικά δεν έκλεισε διότι ήταν ανοικτό από τις 20 Μαρτίου και θα συνεχίσει τις εργασίες του για να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες της Λάρνακας.

Το Golden Bay, το οποίο αναβαθμίζεται, αναμένεται είπε να ανοίξει από την 1η Ιουλίου ενώ το ξενοδοχείο της εταιρείας στον Πρωταρά, το Golden Coast, το οποίο επίσης λειτούργησε ως κέντρο φιλοξενίας για έξι εβδομάδες, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου ενώ ήδη επαναλειτούργησε το παραλιακό μπαράκι του ξενοδοχείου.

Δέκα ξενοδοχεία κατ’ αρχήν στην Πάφο

Στην Πάφο, αναμένεται πως θα ανοίξουν γύρω στα δέκα ξενοδοχεία εντός του Ιουνίου, δήλωσε ο CEO της Thanos Hotels and Resorts και πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Ειδικότερα είπε ότι η εταιρεία Thanos Hotels στις 5 Ιουνίου θα λειτουργήσει το Almyra πέντε αστέρων και στις 19 Ιουνίου το πέντε αστέρων Anassa Hotel ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες του και το Annabelle.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι στην απόφαση τους προσμέτρησαν τα μέτρα της κυβέρνησης μέσα από τα οποία στηρίζεται η βιομηχανία, σημείωσε εντούτοις ότι οι ξενοδόχοι αναμένουν την εξαγγελία από την υπουργό εργασίας για τα μέτρα που αφορούν το εργατικό δυναμικό πριν λάβουν την τελική τους απόφαση για τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν.

«Αναμένουμε πως μέσα από τα μέτρα του υπουργείου εργασίας θα μας παρέχεται η ευελιξία να επιλέγουμε το προσωπικό που θα εργοδοτήσουμε στα πόστα που θα κρίνουμε ότι έχουμε πραγματική ανάγκη ώστε να εργοδοτηθεί όσον το δυνατόν περισσότερο προσωπικό και να δημιουργηθεί δυναμική στην οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι θα κινηθούμε για την ώρα με τις μικρές αγορές (Ισραήλ- Γερμανία και εγχώρια) από τις οποίες δύσκολα θα αντλήσουμε σημαντικό όγκο δουλειάς.

Καθοριστικό για εμάς το διάταγμα της υπουργού εργασίας

Ο διευθυντής της εταιρείας Golden Reef, η οποία διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα, Δώρος Τάκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι προς το τέλος Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του το ξενοδοχείο Tasia Maris Sands.

Σημείωσε ότι η λειτουργία των άλλων τριών ξενοδοχειακών μονάδων της εταιρείας το Tasia Maris Oasis, το Tasia Maris Seasons και το River Rock Hotel θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας ότι η επαρχία Αμμοχώστου στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη ρωσική και τη βρετανική αγορά και ως εκ τούτου επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια ανάμεσα στους ξενοδόχους.

Χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, ειδικότερα το μέτρο που προνοεί τη μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021, προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης.

Καθοριστικό για την ξενοδοχειακή βιομηχανίας είναι το αναμενόμενο διάταγμα της υπουργού εργασίας (το υφιστάμενο λήγει στις 12 Ιουνίου) από την ευελιξία του οποίου θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση ή όχι των περισσοτέρων ξενοδοχείων, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου