You are here

Θετικά μηνύματα από ξενοδόχους, προσδοκίες για το 2022

17/10/2021 06:01

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της τουριστικής σεζόν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία βρίσκονται σε καλά επίπεδα δημιουργώντας προσδοκίες για μια καλή επόμενη τουριστική σεζόν το 2022.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης , δήλωσε στη StockWatch ότι μετά τις χαλαρώσεις στις οποίες προέβη η βρετανική κυβέρνηση προς τους εμβολιασμένους βρετανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό αυξήθηκαν σημαντικά οι ροές τουριστών από τη Βρετανία, οι οποίες σε συνδυασμό με την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία ανεβάζουν τις πληρότητες των ξενοδοχείων μέχρι και στο 70% το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η αναβάθμιση της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία του ECDC συνέβαλε στην αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής από τουρίστες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών όπως  η Πολωνία, η Ελβετία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν σε μια υποφερτή χρονιά, αν και δεν μπορεί να αναπληρωθεί το κενό του πρώτου εξαμήνου, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdown - όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε αρκετές χώρες- η κίνηση στα ξενοδοχεία ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Εισηγήσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου

Αναφερόμενος σε πρόσφατη συνάντηση του ΠΑΣΥΞΕ με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν τρόποι διαχείρισης τους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου ολόχρονα, με τις σχετικές εισηγήσεις να αφορούν παραχώρηση κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες και στους τουριστικούς πράκτορες, ούτως ώστε να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού με τους ξενοδόχους να ζητούν όπως τους δοθούν άδειες και ελαφρύνσεις για να μπορέσουν να εργοδοτήσουν άτομα από το εξωτερικό, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στον τουρισμό της Κύπρου.

Κάθοδος Βρετανών στην Πάφο

Οι Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν στην Πάφο το φθινόπωρο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, να εκφράζει πλήρη ικανοποίηση για τα επίπεδα πληρότητας.

Μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Πάφου το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 75%. Εξήγησε ότι η ροή τουριστών από τη Βρετανία διαχρονικά αυτούς τους μήνες είναι αυξημένη, λόγω των διακοπών στα σχολεία.

Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, είπε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον και πως ακόμη δεν υπάρχουν κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι κύπριοι είναι της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για το 2022 αν και υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τη νέα σεζόν.

Εξέφρασε, εντούτοις την εκτίμηση ότι το Νοέμβριο θα αρχίσουν σιγά σιγά να κλείνουν ξενοδοχεία εάν δεν έχουν κρατήσεις, αν και όπως ανέφερε, είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουν πόσα θα κλείσουν και πόσα θα παραμείνουν ανοικτά.

Ικανοποιητικές πληρότητες σε Λάρνακα, Αμμόχωστο

Ικανοποιημένη παρουσιάζεται και η  πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου επισημαίνοντας ότι υπάρχει ροή Βρετανών, Ρώσων και Γερμανών τουριστών.

«Η καλή ροή η οποία μας δίνει αισιοδοξία ότι θα έχουμε μια καλή σεζόν το 2022», είπε, σημειώνοντας ότι κάποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, ενώ άλλα θα παραμείνουν ανοικτά για τη χειμερινή περίοδο. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λάρνακας, όπως ανέφερε ανέρχονται στο 50% με 60%, δημιουργώντας μεγάλη προοπτική για τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Ο διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, Λάκης Αβραμίδης, σημείωσε ότι οι πληρότητες ανέχρονται απο 50% ή και 100%, ανάλογα με τους τουρίστες που φτάνουν από Ρωσία, Βρετανία, Δανία.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μείωση σε σχέση με το Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως κάποια ξενοδοχεία άρχισαν να κλείνουν, ενώ άλλα αναμένεται ότι θα παραμείνουν ανοικτά ίσως για τις επόμενες δυο εβδομάδες, καθώς όπως σημειώνεται, οι κύπριοι κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Με θετικό πρόσημο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος

Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Εταιρειών Κύπρου Χρυσαίμιλη Ψιλογένη, δήλωσε στη StockWatch ότι τα διεθνή δεδομένα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού σταδιακά βελτιώνονται σε συνάρτηση με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Αντίστοιχη πορεία παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και στην Κύπρο, με σημαντικότερη εξέλιξη τη μετάταξη της Κύπρου στην «πορτοκαλί» κατηγορία του ECDC, μετά από αρκετούς μήνες στην «κόκκινη» κατηγορία, όπως είπε. «Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική αφού μας κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τους πλείστους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής», τόνισε.

Υπέδειξε ότι πλέον, στόχος όλων πρέπει να είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω βελτίωση των σχετικών επιδημιολογικών δεικτών ώστε σταδιακά η Κύπρος να βρεθεί στην «πράσινη» κατηγορία.

Θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη ενόψει της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε το 2022 να είναι το έτος της πραγματικής και βιώσιμης ανάκαμψης του τουριστικού τομέα», είπε. 

Σημείωσε ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά θετικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει επανέλθει η ομαλότητα. Θετικά κινήθηκε υπό τις περιστάσεις ο Σεπτέμβριος ενώ και ο Οκτώβριος φαίνεται πως θα είναι μήνας με θετικό πρόσημο, όπως ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η χειμερινή περίοδος θα είναι δύσκολη, αλλά ενδεχομένως τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, όσο οι υγειονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται.

«Αναντίλεκτα, όλοι επικεντρώνονται στην τουριστική περίοδο του 2022, η οποία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αισιοδοξούμε πως θα αποτελέσει την χρονιά κατά την οποία θα αρχίσουμε σταδιακά να επιστρέφουμε σε προ πανδημίας επίπεδα. Άλλωστε, και οι προβλέψεις και εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θέλουν το 2022 να είναι έτος σημαντικής ανάκαμψης», υπέδειξε η κ. Ψιλογένη.     

Της Ηρώς Ευθυμίου