You are here

Τιμές για γερά πορτοφόλια στα κυπριακά και ελληνικά ξενοδοχεία

30/06/2020 07:33

Τιμές για γερά πορτοφόλια προσφέρουν κυπριακά και ελληνικά ξενοδοχεία στους επίδοξους θαμώνες τους, παρά την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζουν. 

Οι τιμές που προσφέρουν τα κυπριακά ξενοδοχεία ακόμα και για ένα ζευγάρι αναδεικνύουν το χάσμα προσδοκιών που δημιούργησε η κρίση μεταξύ των ντόπιων τουριστών και των εγχώριων ξενοδόχων. 

Οι μεν αναμένουν πως λόγω κρίσης και κρατικών επιδοτήσεων, οι τιμές θα καταστήσουν τις διακοπές σε σχετικά καλής ποιότητας ξενοδοχεία προσιτές για οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων. 

Οι δε εκτιμούν ότι η μειωμένη προσφορά ξενοδοχείων για την καλοκαιρινή σεζόν σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία δικαιολογούν τα επίπεδα των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ετοίμασε για λογαριασμό της StockWatch, η HoneyWell Travel, οι τιμές για διακοπές επτά ημερών για δύο άτομα στα κυπριακά πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκινούν από €1113 και φθάνουν μέχρι τα €2555 μόνο με πρόγευμα.

Η κρίση του ξενοδοχειακού τομέα και η ανάγκη άμεσης ροής εσόδων δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων από χρεώσεις που θυμίζουν την προ κρίση εποχή, παρά τις επισημάνσεις τους ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Για full board σε ένα κυπριακό πεντάστερο την περίοδο της κρίσης οι τιμές για ένα δίκλινο για μια βδομάδα πλησιάζουν τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ.

Στην Ελλάδα οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες αλλά οι διατιμήσεις διαφέρουν σημαντικά καθώς σε πολλά ξενοδοχεία δεν προσφέρεται η επιλογή για μόνο πρόγευμα.

Στην Ελλάδα, για διαμονή επτά ημερών οι τιμές μόνο με πρόγευμα ξεκινούν από €413 γα δύο άτομα και φθάνουν μέχρι τα €1095. Για ημιδιατροφή, οι τιμές ξεκινούν από €755 και φθάνουν μέχρι τα €1664 ενώ για πλήρη διατροφή οι τιμές αρχίζουν από €691 και φθάνουν μέχρι τα €2227.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης αναφέρει στη StockWatch ότι οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις τιμών μέχρι και 40%.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει και αφουγκραζόμενοι την κατάσταση, προχώρησαν σε επιπρόσθετες μειώσεις στις τιμές», τονίζει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Thanos Hotels & Resorts και πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης σημειώνει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι και ειδικά για τους Κύπριους.

Σε σχέση με την σύγκριση των τιμών με τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρει ότι «είμαστε κοντά. Ποιοτικά το τι παίρνεις στην Ελλάδα είναι υποδεέστερο και η σύγκριση μας αδικεί. Ένα τετράστερο που πλασάρουν στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε τριάστερο στην Κύπρο», σημειώνει.

Της Γεωργίας Χαννή