You are here

Τις πταίει για τον τουρισμό;

11/06/2002 15:54
Αντιπαράθεση Ρολάνδη – Πρακτόρων για την κάμψη

Η κάθετη διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, ήταν το στοιχείο που «σημάδεψε» την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Η αναφορά του Αδάμου Βαρνάβα, προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, ότι «ήταν αναστρέψιμη η πτωτική πορεία του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας εάν ελαμβάνονταν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα», προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Νίκου Ρολάνδη.

Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα που έλαβε μέτρα αμέσως μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, για στήριξη του τουρισμού της, τόνισε ο υπουργός μιλώντας στα ΜΜΕ ύστερα από τη λήξη της Ετήσιας Συνέλευσης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη θέση του ΣΤΠΚ.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν τέθηκαν σε εφαρμογή την κατάλληλη χρονική περίοδο», σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε και στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ρολάνδης κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, σημειώνοντας μάλιστα, ότι τα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού της που έλαβε η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΤ, "θα τα ζήλευαν πολλοί ανταγωνιστές της". Κονδύλι, ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια λίρες χρησιμοποιείται ήδη και για τους επόμενους μήνες για διαφήμιση, προβολή και κίνητρα για τον τουρισμό.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε εμφαντικά και στο υψηλό κόστος του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, διατυπώνοντας έντονες ανησυχίες σε περίπτωση που παραμείνει στα ίδια επίπεδα ενώ των ανταγωνιστικών προς την Κύπρο χωρών, συνεχίσει να μειώνεται.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2002, υπήρξε μείωση στις αφίξεις της τάξης του 14,8%, αντίθετα με τα έσοδα που σημείωσαν αύξηση 5,5% το πρώτο τρίμηνο", ενώ αναφορικά με τις προκρατήσεις, ανέφερε ότι "εξακολουθούν να είναι μειωμένες, αν και υπάρχει βελτίωση σε αρκετές αγορές".

Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι στις 17 Ιουνίου θα έχει επαφές στο Λονδίνο με τους βασικούς Οργανωτές Ταξιδίων, ενώ στις 25 Ιουνίου θα έχει επαφές με παράγοντες του τουρισμού στη Μόσχα στα πλαίσια μεγάλης εμπορικής έκθεσης της Κύπρου. Στις 28 Ιουνίου θα έχει συνάντηση στη Λευκωσία με τους διευθυντές των 18 γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό, συνάντηση κατά την οποία θα αναλυθούν και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες της κάθε αγοράς ξεχωριστά.

Του Κυριάκου Κυριακίδη