You are here

Τονωτική ένεση το τριήμερο Κατακλυσμού για ξενοδόχους

18/06/2021 17:51

Ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες σε όλες τις επαρχίες για το τριήμερο του κατακλυσμού. Παρόλα αυτά, οι ξενοδόχοι εκφράζουν ανησυχία για την έκβαση της τουριστικής σεζόν λόγω του ότι οι δύο κύριες αγορές της Κύπρου, η Ρωσία και η Βρετανία ουσιαστικά παραμένουν ακόμα κλειστές.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Λεμεσού το μήνα Ιούνιο ανέρχεται γύρω στο  40%, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Λεμεσού, Χάρης Θεοχάρους.

Ο κ. Θεοχάρους,  σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εξέφρασε αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί η καλοκαιρινή περίοδος, τονίζοντας ότι δεν είναι χρονιά που μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, αφού τα δεδομένα ανατρέπονται καθημερινά.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τη συνέχεια της δραστηριότητας των ξενοδοχείων της επαρχίας με βάση τα σημερινά δεδομένα, μετά το τριήμερο του Κατακλυσμού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο αριθμό εγχώριου τουρισμού.

Το συγκεκριμένο τριήμερο, συνέχισε, η πληρότητα μπορεί να φτάνει το 70%, ωστόσο από εκεί και πέρα όλα είναι ρευστά και αβέβαια και το δεδομένο για τον Ιούνιο είναι πως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο μέσος όρος πληρότητας των ξενοδοχείων της Λεμεσού δεν θα ξεπεράσει το 40%.

Σε σχέση με την έναρξη κρουαζιέρων με βάση τη Λεμεσό και την άφιξη τουριστών προς το σκοπό αυτό, ο κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι συνήθως τα άτομα αυτά διαμένουν 2 με 3 μέρες σε ξενοδοχεία, είτε πριν είτε και μετά την κρουαζιέρα. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον αριθμό τους.  Σίγουρα όμως, υπογράμμισε, η έναρξη κρουαζιέρων από τη Λεμεσό και η άφιξη αυτών των τουριστών, είναι μια προοπτική στην οποία προσβλέπουν οι ξενοδόχοι της πόλης.

Στο 15% έως 20% οι πληρότητες στη Λάρνακα

Σε χαμηλότερο επίπεδο κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λάρνακας, σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού συνδέσμου Ιωάννα Φλωρεντιάδου, η οποία είπε πως για τον μήνα Ιούνιο τα ξενοδοχεία της Λάρνακας έχουν πληρότητες μεταξύ 15-20%.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Φλωρεντιάδου σημείωσε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία της Λάρνακας, αφού οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν βελτιώνονται, την στιγμή που τα ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας προχώρησαν σε μειώσεις τιμών μέχρι 20-25%.

Η κ. Φλωρεντιάδου ανέφερε ακόμα, ότι «το δυσκολότερο για την επαρχία της Λάρνακας είναι ότι δεν μπορούμε επίσης να ελπίζουμε σε εγχώριο τουρισμό».

«Εάν εξαιρέσουμε το τριήμερο του Κατακλυσμού οι Κύπριοι δεν επιλέγουν την Λάρνακα για να περάσουν τις διακοπές τους. Προτεραιότητα έχει ο Πρωταράς, η Αγία Νάπα και η Πάφος για τους Κύπριους συμπολίτες μας», είπε.  

«Συνεπώς, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η έκβαση του υπόλοιπου καλοκαιριού, αν λάβουμε υπόψη την αβεβαιότητα που επικρατεί και με την Ρωσική αγορά και το εάν θα επιτρέπονται οι ναυλωμένες πτήσεις σε σχέση με τις πτήσεις των εταιρειών», πρόσθεσε.

Πληρότητες 70% στην επαρχία Αμμοχώστου το τριήμερο

Για χαμηλές πληρότητες γενικότερα, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ στην επαρχία Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, αλλά αυξημένες το τριήμερο.

Ο κ. Τάκκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τα ξενοδοχεία άρχισαν να ανοίγουν από τις 4 Απριλίου.

Πρόκειται για μικρό αριθμό ξενοδοχείων ανέφερε ο κ. Τάκκας, τα οποία δούλευαν με Ρώσους που στην συνέχεια όπως είπε, αναμενόταν να αυξηθούν. «Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν αλλά την ίδια στιγμή παρέμειναν σε χαμηλούς αριθμούς», ανέφερε.

Αυτοί που συνεργάζονται με την ρωσική αγορά είπε, είναι σε κάποια καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους και μπορεί να έχουν πληρότητες που φτάνουν το 30 και 40% με μειωμένες φυσικά τιμές. Η δεύτερη κατηγορία είναι σε πολύ δύσκολη μοίρα όπως ανέφερε, αφού η πληρότητα τους είναι κάτω του 10 % εφόσον οι βασικές και κύριες τους αγορές παραμένουν κλειστές.

«Όσον αφορά το τριήμερο του Κατακλυσμού υπάρχει αυξημένη ζήτηση, την βλέπουμε όλοι στα ξενοδοχεία μας», ανέφερε και μπορεί όπως είπε, «οι πληρότητες για το τριήμερο να φτάσουν το 60 – 70%».

Πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη είπε ο κ. Τάκκας, θα θεωρηθεί και το κατά πόσο θα συνεχίσει το Υπουργείο Εργασίας την επιχορήγηση του προσωπικού. «Δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του προσωπικού από το Υπουργείο που ολοκληρώνεται τέλος αυτού του μήνα», ανέφερε, «είναι βέβαιο ότι θα έχουμε σημαντικό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή τα οποία θα κλείσουν».

Αναφερόμενος στο τριήμερο του Κατακλυσμού, είπε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από Κύπριους, «αλλά αντιλαμβανόμαστε», όπως είπε, «ότι μιλάμε για διήμερα, μονοήμερα και μάξιμουμ τριήμερα. Καλοδεχούμενα μεν αλλά δεν μπορούν να συντηρήσουν την βιομηχανία στην περιοχή».

Για τον μήνα Ιούλιο ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας αφού οι κρατήσεις που δεχόμαστε από Ρώσους είναι της τελευταίας στιγμής». Ταυτόχρονα επεσήμανε πως μέχρι τις 19 Ιουλίου τουλάχιστον, υπάρχει απαγορευτικό από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον εξερχόμενο τουρισμό προς προορισμούς που περιλαμβάνουν την Κύπρο.

Για το αν οι Κύπριοι αξιοποιούν το σχέδιο εσωτερικού τουρισμού ο κ.Τάκκας ανέφερε πως οι πλείστοι Κύπριοι τουρίστες επωφελούνται του προγράμματος το οποίο τερματίζεται Ιουνίου. «Οι Κύπριοι έρχονται μέσω του προγράμματος που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό με τις τιμές να είναι υπερβολικά χαμηλές δηλαδή μάξιμουμ €60 το δωμάτιο». Ανέφερε πως ο Κύπριος τουρίστας καταβάλλει τα €31, «συνεπώς μιλάμε για εξαιρετικά ελκυστικές τιμές» ανέφερε. Σημείωσε ότι υπάρχουν προσφορές από όλα τα ξενοδοχεία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως οι Κύπριοι.

Δεν υπερβαίνουν το 15% οι πληρότητες Ιουνίου στην Πάφο

Με εξαίρεση το τριήμερο του κατακλυσμού όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 40%, όλος ο μήνας του Ιουνίου δεν θα υπερβεί το 15%  στην καλύτερη περίπτωση , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης  ανέφερε πως μετά από την ανακοίνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην συμπεριληφθεί η Κύπρος στην πράσινη λίστα, εκτός του ότι χάθηκε ολόκληρος ο Ιούνιος, οι ξενοδόχοι της επαρχίας Πάφου, όπως είπε, πήραν πάρα πολλές ακυρώσεις για τον Ιούλιο και μετά. Πρόσθεσε πως η εικόνα για τον Ιούλιο, σήμερα, δεν είναι διαφορετική από αυτή του τρέχοντος μηνός.

Επεσήμανε επίσης πως για τα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου για τα οποία η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πιο μεγάλη, οι πληρότητες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τη συγκεκριμένη αγορά. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα ξενοδοχεία που αποφάσισαν να ανοίξουν τον Μάιο για να δουλέψουν τον Ιούνιο, το έκαναν με γνώμονα το πρόγραμμα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το υπουργείο Εργασίας. «Εάν αυτό συνεχίσει τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μετά τον κατακλυσμό και ίσως τον Ιούλιο, ενώ εάν αυτό δεν συνεχίσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ξενοδοχεία να μην μπορέσουν να αρχίσουν την λειτουργία τους με τόσο χαμηλές πληρότητες», εκτίμησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2021 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ανέφερε ότι το 2020 κάποια ξενοδοχεία ήταν σε λειτουργία τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτιο μέχρι και το πρώτο διάταγμα για κλείσιμο τους. Άρα, εξήγησε, μέχρι σήμερα το έτος 2021 δεν είναι καλύτερο από το 2020. Ωστόσο, σημείωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους μήνες του 2021.

Όσον αφορά τις άλλες τουριστικές αγορές, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η αγορά του Ισραήλ αποτελούσε για την επαρχία Πάφου μια αγορά που αναμενόταν να αντλήσει ένα ικανοποιητικό τουριστικό ρεύμα. Ωστόσο, ανέφερε πως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η γειτονική χώρα σταμάτησε η ροή τουριστών και ακόμη, δυστυχώς, δεν έχει επανέλθει στους ρυθμούς που αναμενόταν.

Σε σχέση με την ρωσική αγορά, είπε πως για την Πάφο δυστυχώς δεν αποτελεί σημαντική αγορά και κατά συνέπεια η επισκεψιμότητα των Ρώσων είναι περιορισμένη.  Ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κάποια αγορά που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Επεσήμανε ωστόσο, πως συνεχίζονται οι προσπάθειες με όλες τις αγορές που υπάρχουν πτήσεις, αλλά και αυτές είναι λιγοστές, κατέληξε.