You are here

Tour Operators: Η Κύπρος στην επικίνδυνη ζώνη του πολέμου

26/03/2003 12:13
Εντός της επικίνδυνης ζώνης για τουριστικούς προορισμούς έχουν κατατάξει την Κύπρο δύο διεθνείς μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, δίνοντας και παράλληλα το δικαίωμα στους πελάτες τους να ακυρώνουν τις κρατήσεις προς την Κύπρο χωρίς οποιεσδήποτε οικονομικές επιβαρύνσεις.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λίλλήκας, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου. Όπως ανέφερε οι δύο διεθνείς αυτοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί προχώρησαν στη διαμόρφωση σε κατηγορίες, τουριστικών προορισμών κατατάσσοντας την Κύπρο στην ίδια επικίνδυνη ζώνη όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και οι άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου ειδοποιώντας σχετικά και τα κατά τόπους υποκαταστήματα που διατηρούν στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε δηλώσεις του εξάλλου, μετά τη λήξη της συνεδρίας της επιτροπής προς τα ΜΜΕ, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή επαφές της δημοκρατίας με τους δύο αυτούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς προκειμένου να διαγράψουν τη συμπερίληψη της Κύπρου από τον σχετικό κατάλογο, προσθέτοντας ότι σχετικές οδηγίες δόθηκαν και στους πρέσβεις της κυπριακής δημοκρατίας στο εξωτερικό για να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα δοθούν οι ίδιες ελαφρύνσεις και τα ίδια κίνητρα και προς αυτούς τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, όπως και σε όλους τους άλλους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενεργά για την προσέλκυση τουριστών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο κ. Λιλλήκας ανέλυσε στην επιτροπή Εμπορίου τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ για τόνωση του τουριστικού ρεύματος και στήριξη της κυπριακής οικονομίας, μεταξύ αυτών: έντονη διαφήμιση στο εξωτερικό, προσέλκυση τουριστών από Ελλάδα, αναστολή του τέλους επιβατών, ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού, προσέλκυση μαθητικού τουρισμού από την Ελλάδα και ελευθεροποίηση των ναυλωμένων πτήσεων από Ισραήλ και Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι και η ισότιμη μεταχείριση των ξένων με τους κύπριους τουρίστες που επιθυμούν να διαμένουν σε κυπριακά ξενοδοχεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κύπριος τουρίστας πληρώνει πολύ περισσότερα λεφτά κατά τη διαμονή του στα ξενοδοχεία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη