You are here

Τουρισμός: Αισιοδοξία για άνοδο τον Αύγουστο

08/08/2003 09:23

Γιατί διαφέρουν οι εκτιμήσεις ΥΠΟΙΚ και ΣΤΕΚ


Κομβικό σημείο για την πορεία ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί αποτελεί ο μήνας Αύγουστος, με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ να δείχνουν ότι πιθανόν να υπάρχει σχετική βελτίωση στις αφίξεις σε σύγκριση με πέρσι. Όπως δήλωσε στη StockWatch ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ στο Υπουργείο, Αντρέας Χαραλάμπους, τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια τον Ιούλιο είναι πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι απώλειες τον Ιούλιο θα είναι μηδαμινές, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στον Αύγουστο, που μετά το περσινό «στραπάτσο» του –20%, οι εκτιμήσεις για φέτος μιλούν για ελαφρά άνοδο.

Οι ανοδικές τάσεις των τελευταίων μηνών ενισχύουν τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ ότι οι φετινές απώλειες στις αφίξεις θα περιοριστούν στο –5% για ολόκληρο το έτος, ενώ για τα εισοδήματα εξακολουθεί να υπάρχει σχετική αβεβαιότητα λόγω των σημαντικά μειωμένων πακέτων που προσφέρουν και φέτος οι ξενοδόχοι στους τουριστικούς πράκτορες. Το πρώτο εξάμηνο του 2003 οι αφίξεις παρουσίαζαν μείωση 12.3% και τα εισοδήματα ήταν μειωμένα κατά 17.1%.

Εκτιμήσεις ΥΠΟΙΚ Vs ΣΤΕΚ

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ εξακολουθούν να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές των ξενοδόχων, που σε σχετική ανακοίνωση την Τρίτη κάνουν αναφορά σε διψήφιες μειώσεις στις κρατήσεις Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΣΤΕΚ ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι σε κάποιο βαθμό οι μειώσεις στα ξενοδοχεία είναι λογικό να είναι μεγαλύτερες από τις μειώσεις στις αφίξεις αφού τα τελευταία χρόνια, πέραν της σοβαρής αποδυνάμωσης του τουριστικού ρεύματος, παρατηρούνται ταυτόχρονα δύο άλλα φαινόμενα. Από τη μια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός νέων κλινών, με την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, και από την άλλη, πολλοί τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο δεν μένουν πλέον σε ξενοδοχεία αλλά σε ιδιόκτητες οικίες και σε φιλικά σπίτια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που εξασφάλισε η StockWatch, ο αριθμός τουριστικών κλινών αυξήθηκε κατά 10.7% τα τελευταία δύο χρόνια, από 85,303 το Δεκέμβριο του 2000 σε 94,466 το Δεκέμβριο του 2002. Το τελευταίο τρίμηνο του 2002 βρίσκονταν υπό κατασκευή άλλες 2672 κλίνες.

Παράλληλα, ενώ το 2001 το 89.3% των τουριστών που έρχονταν στο νησί έμεναν σε ξενοδοχεία, το 2002 το ποσοστό μειώθηκε αισθητά σε 86.9%. Το ποσοστό των τουριστών που μένει σε συγγενείς και φίλους αυξήθηκε από 7.6% σε 9.2% και αυτών που μένουν σε ιδιόκτητες οικίες από 2.3% σε 3.2%.