You are here

Τουρισμός: Ανάκαμψης συνέχεια τον Αύγουστο (1)

16/09/2003 15:47
ΣΤΕΚ: Άρχισαν από τώρα οι πιέσεις πρακτόρων για 2004

Η ανοδική τάση που παρουσιάζουν οι τουριστικές αφίξεις τους τελευταίους τρεις μήνες συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις Αυγούστου όχι μόνο παρουσίασαν βελτίωση, όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά είχαν σημαντική αύξηση 6.9% σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο. Η σχετική ανάκαμψη των αφίξεων δεν φαίνεται όμως να αλλάζει ουσιωδώς την κατάσταση των ξενοδόχων, που με δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι τα έσοδα τους θα έχουν μείωση 10-15% τους τρεις κρισιμότερους μήνες του έτους.

Φως στην άκρη του τούνελ

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Αύγουστο 2003 ήρθαν στην Κύπρο 322.648 τουρίστες σε σύγκριση με 301.724 τον περσινό Αύγουστο. Η σημαντική αύξηση που παρουσίασε ο Αύγουστος περιόρισε την ψαλίδα από την αρχή του έτους στο 6.9% σε σύγκριση με το περσινό οκτάμηνο. Συγκεκριμένα, η Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2003 ήρθαν στο νησί 1.533.446 τουρίστες σε σύγκριση με 1.646.516 την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι απώλειες στις αφίξεις θα περιοριστούν στο 5% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η σχετική πρόβλεψη για τα τουριστικά εισοδήματα είναι –10%. Ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας από τον Φεβρουάριο που οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με πέρσι.

Η βελτιωμένη εικόνα του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση 12.4% που παρουσίασαν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών, που αντιστάθμισαν με το παραπάνω τις μεγάλες απώλειες 22% που είχαν η Γερμανική και η Σουηδική αγορά. Σημαντική συμβολή στην αύξηση και η ενισχυμένη κατά 48% παρουσία Ελλαδιτών τουριστών στο νησί τον Αύγουστο.

ΣΤΕΚ: Μείωση εσόδων, αύξηση κόστους, ένταση πιέσεων

Παρά την παρατηρούμενη τάση ανάκαμψης των τουριστικών αφίξεων, οι ξενοδόχοι εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ξενοδοχειακό κλάδο. «Η αυξημένη κινητικότητα που παρουσιάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας για το δεύτερο εξάμηνο αλλά και τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού για βελτίωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης» είπε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ), Φειδίας Καρής. Εντούτοις, η εικόνα που παρουσιάζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία παραμένει αρνητική, καθώς τα έσοδα παραμένουν μειωμένα, ενώ το κόστος αυξήθηκε λόγω της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, λόγω της ΑΤΑ, και λόγω της αύξησης στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι τα πακέτα που πρόσφεραν οι ξενοδόχοι θα είναι μειωμένα κατά 10-15% τους τρεις μήνες αιχμής Ιούλιο – Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά. Παράλληλα, συνεχίστηκε η αισθητή αύξηση στις κλίνες, που παρατηρείται από το 1995, και που μεταφράζεται, εν μέρει, σε περιορισμένες πληρότητες» είπε ο κ. Καρής.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το ότι οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες, άρχισαν από τώρα να πιέζουν τους ξενοδόχους για μειωμένα πακέτα το καλοκαίρι του 2004, επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΤΕΚ, παρά την αρνητική κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να υπολείπονται συνολικά μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αφίξεις, που υπολογίζεται να έχουν μείωση 5-6% σε σύγκριση με πέρσι.

Οι τουριστικές αφίξεις το 2002 ήταν μειωμένες 10% σε σύγκριση με το 2001 και τα τουριστικά εισοδήματα 11%.

Του Αντώνη Α. Έλληνα