You are here

Τουρισμός: Αναμένουν μπουμ κρατήσεων το 2023

15/11/2022 07:02

Ραγδαία ανάκαμψη του τουρισμού, διαβλέπουν οι μεγαλύτεροι τουριστικοί εταίροι της Κύπρου, με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού στη χώρα, ωστόσο, να υπογραμμίζουν ότι τον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Όπως δηλώνουν, εισέπραξαν τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν από τους εταίρους τους, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης «World Travel Market», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

«Άκρως αισιόδοξα» χαρακτήρισε τα μηνύματα ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο οποίος μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «οι εταίροι μας στο Λονδίνο μιλούν για μια ραγδαία ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου το 2023, παρόλα αυτά όλοι τόνισαν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρείται η μεγαλύτερη εισροή κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν».

Πάντως, όπως είπε, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για τη νέα σεζόν αντιστοιχούν με τις κρατήσεις της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Ο κ. Ρουσουνίδης, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την ξεχωριστή παρουσία που είχε φέτος η Κύπρος στην έκθεση «WTM».

Όσον αφορά την τουριστική σεζόν που έκλεισε, είπε ότι «οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν της τάξης του 75% και τα έσοδα της τάξης του 80% του 2019».

Δυναμική η παρουσία της Κύπρου στην έκθεση

«Θετικά» χαρακτήρισε τα μηνύματα από τους τουριστικούς εταίρους της Κύπρου και η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμελη Ψιλογένη, μιλώντας επίσης στη StockWatch.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη παρουσία της Κύπρου στη μεγάλη έκθεση και την ξεχωριστή πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού να προσφέρεται δωρεάν κυπριακό πρωινό και κυπριακά εδέσματα προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την κ. Ψιλογένη, οι συναντήσεις με τους οργανωτές ταξιδιών (Tui και Jet2) ήταν πολύ ενθαρρυντικές σχετικά με τη νέα χρονιά, αν και ο κρίσιμος μήνας που θα ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις των βρετανών για ταξίδια είναι ο Ιανουάριος.

Σημείωσε ότι «δεν θεωρούν ότι οι βρετανοί θα κόψουν το ταξίδι για διακοπές, μπορεί όμως να κόψουν το δεύτερο ή τρίτο στη σειρά ταξίδι. Θετικοί παρουσιάστηκαν και οι onlines εκτιμώντας ότι οι προϋποθέσεις για τη νέα τουριστική σεζόν είναι πολύ θετικές για την Κύπρο».

Νέα προοπτική από μεμονωμένους επισκέπτες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι «τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν 2023 είναι αρκετά θετικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα που επικρατούν στη Βρετανία, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η πρόθεση όμως των βρετανών για διακοπές θα πρέπει να μεταφραστεί σε κρατήσεις», επεσήμανε.

Όσον αφορά τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία ήδη αποτελεί παρελθόν, είπε ότι «για την Πάφο έκλεισε με θετικό πρόσημο, όχι όμως στα νούμερα του 2019», είπε και πρόσθεσε ότι «οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ανήλθαν στο 80% του 2019, ενώ τα έσοδα κινήθηκαν καλύτερα λόγω των ανεξάρτητων ταξιδιωτών οι οποίοι ξόδευαν περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι επιδόσεις του τουρισμού στην Πάφο ήταν ικανοποιητικές διότι το τουριστικό της προϊόν στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη βρετανική αγορά, συνεπώς δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Συνέβαλε επίσης σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και η ψηφιακή εκστρατεία που διενήργησε η ΕΤΑΠΑΠ Πάφου, σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.

Μελανό σημείο το ψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων

Ο γραμματέας του τοπικού συνδέσμου Λάρνακας και μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΞΕ, Μάριος Πολυβίου, μιλώντας στη StockWatch, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων τα οποία θα επηρεάσουν δυσμενώς τις αφίξεις τουριστών.

Τόνισε ότι «σίγουρα επιστρέφουμε πλέον στην κανονικότητα, ως εκ τούτου αναμένεται ανάκαμψη του τουρισμού και ήδη τα νούμερα των κρατήσεων μας είναι αρκετά ικανοποιητικά, όμως σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει εάν παραμείνει σε ψηλά επίπεδα το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τα οποία θα ανεβάσουν και το κόστος στα τουριστικά πακέτα».

Ο κ. Πολυβίου, εστιάζοντας στον τουρισμό της Λάρνακας, είπε ότι «τελικά η σεζόν έκλεισε σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά που ανέμεναν».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Λάρνακα θα εισέλθει δυναμικά στη νέα τουριστική σεζόν με περίπου 600 νέες κλίνες από νέα ξενοδοχεία που έχουν λειτουργήσει από φέτος, το πεντάστερο Radisson Resort και το πλήρως ανακαινισμένο Solar Hotel στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.540.554 σε σύγκριση με 1.299.392 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με 512.184 την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτέμβριου 2020, καθώς και με 3.260.546 αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτέμβριου 2019.

Νεότερα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών τον Οκτώβριο, θα δημοσιευτούν από τη Cystat την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου