You are here

Τουρισμός: Ανησυχίες για Ιράκ

23/08/2002 19:09
Εμμένει στις προβλέψεις του το Υπουργείο

Σύσκεψη για τις πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου από ενδεχόμενη σύρραξη στο Ιράκ θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στις 2 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, το Υπουργείο αναφέρει ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή».

Παράλληλα το Υπουργείο επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του για μείωση των αφίξεων της τάξεως του 9% μετά από σχετική αξιολόγηση των στοιχείων για το πρώτο εφτάμηνο (-12.9%) θεωρώντας «εκτός πραγματικότητας» τις προβλέψεις για μειώσεις της τάξεως του 30%. Το Υπουργείο παραδέχεται πάντως ότι φέτος παρατηρείται το φαινόμενο της διοχέτευσης μεγαλύτερου ποσοστού των εισοδημάτων σε άλλους τομείς και σε μικρότερο στα ξενοδοχεία.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών της SW:

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει προβεί σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τουρισμού από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Ιουλίου 2002 και έχει καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το τουριστικό ρεύμα κατά το 2002 επηρεάσθηκε από τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 και την οικονομική ύφεση που ακολούθησε. ΄Ολοι οι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τα πιο πάνω γεγονότα, με εξαίρεση τους πολύ φθηνούς στους οποίους καταφεύγουν πολλοί τουρίστες σε περίοδο ύφεσης, λόγω ακριβώς της φθήνειας τους.

Ο υπολογισμός του Υπουργείου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, που έγινε πριν δυο μήνες, για μείωση 9% περίπου στις αφίξεις για ολόκληρο το 2002 είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Μέχρι τέλος Ιουλίου η μείωση στις αφίξεις είναι 12.9% και η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες του 2002 είναι καλύτερη από το πρώτο εξάμηνο, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι παραπλήσιο προς τον ως άνω υπολογισμό του 9%. Η μείωση δε των εσόδων φαίνεται, τουλάχιστο μέχρι τον Ιούνιο που έχουν υπολογισθεί, να είναι μικρότερη από τη μείωση των αφίξεων, δηλαδή τα έσοδα είναι καλύτερα από τις αφίξεις όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Υπολογισμοί που έγιναν από άλλους φορείς για μείωση 30% στις αφίξεις και 30% στα έσοδα κατά το έτος 2002 αποδεικνύονται εκτός πραγματικότητας.

Τα ανωτέρω δεικνύουν πως, όπως είχαμε προβλέψει, είχαμε φέτος πολλές καθυστερημένες κρατήσεις για την Κύπρο γιατί οι υπολογισμοί πρακτορείων στις αρχές του χρόνου για -35% και -40% για το καλοκαίρι απεδείχθησαν ανεδαφικοί, μια και η τελική μείωση μέχρι τον Ιούλιο ήταν μόνο 12.9%.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία επωμίσθηκε σημαντικό μέρος του τουριστικού κόστους, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μείωσε τις τιμές της για προσέλκυση τουριστών. Παρόλο δε που τα έσοδα είναι καλύτερα από τις αφίξεις, οι κυβερνητικές στατιστικές δεικνύουν ότι τα έσοδα διοχετεύθηκαν φέτος σε μεγαλύτερο βαθμό παρά στο παρελθόν σε άλλους τομείς της οικονομίας και σε μικρότερο βαθμό στους ξενοδόχους.

Το πρόσθετο ποσό για διαφήμιση, προβολή και κίνητρα της τάξης των £14 εκ. που διέθεσε ήδη η Κυβέρνηση για το 2002 αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουρισμού δεν είναι η επιθυμητή, γι’ αυτό θα καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για βελτίωση του συνδυασμού ποιότητας και κόστους του κυπριακού τουριστικού πακέτου σε σύγκριση με άλλους προορισμούς. Πέραν τούτου οι πολύ ακριβές και παράλογες τιμές ορισμένων λιανοπωλών στις τουριστικές περιοχές αυξάνουν περισσότερο το κόστος του κυπριακού τουρισμού.

Το Υπουργείο και ο ΚΟΤ παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Ιράκ. Θα υπάρξει στις 2 Σεπτεμβρίου ειδική σύσκεψη επί του θέματος για να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό αν υπάρξουν επεισόδια στην περιοχή.

Ο τουρισμός εξακολουθεί να παραμένει ο ισχυρότερος τομέας της οικονομίας με συμβολή της τάξης του 20-21% στο σύνολο της οικονομίας. Η εκτόξευση των αφίξεων κατά 29% και των εσόδων κατά 51% τα τελευταία τέσσερα χρόνια δείχνει τη δύναμη και ανθεκτικότητα του τομέα. Η Κυβέρνηση περιφρουρεί και προστατεύει το σημαντικό αυτό τομέα με κάθε τρόπο και θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και στο μέλλον.