You are here

Τουρισμός: Αύξηση 16% στις αφίξεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2001

15/05/2001 20:47
Αυτό δήλωσε στην ετήσια Τακτική γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ ) ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Ο κύριος Νίκος Ρολάνδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η φετινή χρονιά θα είναι επίσης εντυπωσιακή όπως υπήρξε το 2000, καθώς με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία οι τουριστικές αφίξεις κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2001 ήταν κατά 16% αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές. Για ολόκληρο το έτος 2000 οι αφήξεις ξεπέρασαν τα 2,4 εκατομμύρια φέρνοντας £1,02 δις έσοδα στην Κυπριακή Οικονομία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, η αύξηση το 2001 θα προέλθει κυρίως από σημαντικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, οι Βόρειες χώρες, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές παρουσιάζουν και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσέχικη Δημοκρατία.

Μοναδική ώθηση και προβολή έδωσε στην Κύπρο σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Διαγωνισμός "Μις Υφήλιος" ο οποίος παρουσίασε σε 1325 χώρες την αρχαιολογία, λαϊκή τέχνη και τουριστική υποδομή της Κύπρου και την καθιέρωσε ως γη της Ομορφιάς.

Ωστόσο, η πολύ καλή πορεία του τουρισμού, δήλωσε ο κ. Ρολάνδης, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένη καθώς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες όπως το επίπεδο των υπηρεσιών και των τιμών επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις στις προοπτικές της τουριστικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα προαναγγελθέντα προ δύο χρόνων έργα, προωθούνται συστηματικά. Ο νόμος και οι Κανονισμοί Περί Μαρίνων ψηφίσθηκαν από την Βουλή. Τρία νέα γήπεδα γκολφ πέραν των υφιστάμενων δύο προωθούνται, ενώ παράλληλα αυξάνονται σταδιακά τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Προωθείται έντονα ο πολιτιστικός τουρισμός και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα θεματικά πάρκα. Αυξήθηκαν επίσης σημαντικά οι αγροτουριστικές κλίνες ενώ ο χειμερινός τουρισμός παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Τέλος όσον αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι τομέας του τουρισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και όπως διαφαίνεται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.