You are here

Τουρισμός: Αυξήθηκαν τα εισοδήματα από Βρετανία, Σκανδιναβία και Ελλάδα - Κάμψη παρουσιάζει η αγορά της Δυτικής Ευρώπης

09/06/2001 14:52
Αισθητή αύξηση παρουσιάζουν τα εισοδήματα που έχει η Κύπρος από τους Βρετανούς, τους Σκανδιναβούς και τους Ελλαδίτες τουρίστες ενώ, αντίθετα, η αγορά της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζει κάμψη για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2001. Αυτό προκύπτει από προκαταρκτικά στοιχεία που ετοίμασε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού για τα εισοδήματα του πρώτου τετραμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εισοδήματα από τους Βρετανούς τουρίστες ανήλθαν το πρώτο τετράμηνο του 2001 στα Λ.Κ. 96,5 εκατομμύρια έναντι Λ.Κ. 94,5 εκατομμυρίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2000. Μεγάλη άνοδο 51.6% είχαμε και στα εισοδήματα από την Ελλαδική αγορά που είναι η τρίτη μεγαλύτερη για την Κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Οι Ελλαδίτες τουρίστες έφεραν στην Κύπρο Λ.Κ. 11,2 εκατομμύρια τουρίστες σε σύγκριση με Λ.Κ. 7,4 πέρσι. Εξίσου μεγάλη είναι και η άνοδος που έχουμε από τους Σκανδιναβούς, με την Νορβηγική, την Σουηδική, και την Φινλανδική αγορά να παρουσιάζουν αύξηση 30%, 40%, και 36%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, η Γερμανική, παρουσιάζει σημαντική κάμψη 11.55%. Το πρώτο τετράμηνο, οι Γερμανοί τουρίστες έφεραν στην Κύπρο Λ.Κ. 20,6 εκατομμύρια σε σύγκριση με Λ.Κ. 23,3 εκατομμύρια πέρσι. Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και σε άλλες αγορές Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλική και η Ελβετική. Τα εισοδήματα από τους Γάλλους περιορίστηκαν στα Λ.Κ. 3,9 εκατομμύρια έναντι Λ.Κ. 6,3 πέρσι (-27%) ενώ τα εισοδήματα από τους Ελβετούς μειώθηκαν κατά 10% από Λ.Κ. 5,7 εκατομμύρια σε Λ.Κ. 6,3 εκατομμύρια.

Οικονομικοί αναλυτές συνδέουν την μείωση που παρατηρείται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης με την συνεχιζόμενη νομισματική και οικονομική κρίση στην Τουρκία και στη διολίσθηση της Τουρκικής λίρας έναντι του Ευρώ, η οποία κάνει το Τουρκικό τουριστικό πακέτο φθηνότερο από το Κυπριακό.