You are here

Τουρισμός: Επιστροφή στις ψηλές επιδόσεις του 2019

04/02/2023 06:00

Προσδοκίες ότι οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, δημιουργεί η ροή κρατήσεων, ενώ παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν πως η έλλειψη προσωπικού απειλεί την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα έσοδα από τον τουρισμό μεταξύ  Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, ανήλθαν στα €2.381,6 εκ., σε σύγκριση με €1.459,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και €382,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Για την ίδια περίοδο του 2019, που θεωρείται έτος ρεκόρ, τα έσοδα είχαν ανέλθει σε €2.628,4 εκ.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις για την χρονιά που πέρασε ξεπέρασαν τα 3,2 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 80% του 2019, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «η αυξημένη ροή κρατήσεων από τον πρώτο μήνα έναρξης τους, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για μια καλή τουριστική σεζόν η οποία θα μπορεί να συγκριθεί με τη χρυσή χρονιά του 2019».

Σημείωσε ότι «οι πρώτες κρατήσεις έρχονται από τη  Μεγάλη Βρετανία, την Κεντρική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ισραήλ».

Τόνισε ωστόσο, ότι «γενικά η τουριστική βιομηχανία πάσχει από έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού γεγονός που θέτει σε κίνδυνο  την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό».

Αυτό, όπως είπε, ισχύει «ειδικότερα φέτος που θα είναι μια κομβική χρονιά για του τουριστικά δρώμενα διεθνώς και με τεράστιες προκλήσεις, διότι αρκετές χώρες θα επανακαθοριστούν ως τουριστικοί προορισμοί».

«Συνεπώς» επεσήμανε, «ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ σκληρός και τυχόν αρνητικός αντίκτυπος από την  υποστελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων θα επηρεάσει τη βιομηχανία και κατά ανάλογο τρόπο τα δημόσια οικονομικά».

Κρατήσεις παρά την κρίση ενέργειας και πληθωρισμού

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, μιλώντας στη  StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση για την αυξημένη ροή των κρατήσεων παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί τελευταίως για την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Τόνισε, ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και το ποσοστό στο οποίο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της Ευρώπης».

Όσον αφορά τις αγορές από τις οποίες η Κύπρος αναμένει να αντλήσει τουρισμό είπε ότι «πέραν από τη Βρετανία η οποία αποτελεί την παραδοσιακή αγορά μας, ευελπιστούμε ότι το άνοιγμα νέων αγορών που είχαμε πετύχει πέρσι μέσα από τα κίνητρα της κυβέρνησης προς τα αεροδρόμια και τους διοργανωτές ταξιδιών, θα αποτελέσουν και φέτος μια καλή βάση για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία».

Η κ. Ψηλογένη, καυτηρίασε επίσης την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού λέγοντας ότι «αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τη βιομηχανία».

Το θέμα τόνισε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με την εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, το οποίο με την κατάλληλη εκπαίδευση να μπορέσει να ενταχθεί στο υπόλοιπο δυναμικό.

«Η  πολιτεία όμως θα πρέπει να δώσει οριστικές λύσεις μακροπρόθεσμα με την εκπαίδευση και ένταξη των κυπρίων στα τουριστικά επαγγέλματα», υπέδειξε.

Εκκρεμεί η νέα πολιτική για εισαγωγή προσωπικού

Το θέμα της εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες και ειδικότερα, η σχετική πρόταση που έθεσε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων ο υπουργός Εργασίας, αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα αφορμή για έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλούν τον ΥΠΕΡΓ να αποφύγει βεβιασμένες κινήσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχει προηγηθεί επαρκής κοινωνικός διάλογος.

Διαφωνίες με το προτεινόμενο πλαίσιο εξέφρασαν, για διαφορετικούς λόγους και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Το θέμα παραμένει ανοικτό, με τον ΥΠΕΡΓ Κυριάκο Κούσιο, σε δηλώσεις του στη StockWatch, να εκφράζει την πρόθεση να επιλύσει το επίμαχο ζήτημα, χωρίς να αγνοεί τις ευαισθησίες της μιας ή της άλλης πλευράς.

Της Ηρώς Ευθυμίου