You are here

Τουρισμός: Η ώρα των αποφάσεων

04/03/2003 18:01
Γ. Λιλλήκας: Την ερχόμενη βδομάδα τα πρώτα προληπτικά μέτρα

Μέσα στην επόμενη βδομάδα η υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλλο κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα πρώτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό από πιθανή πολεμική σύρραξη στο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην πρακτική της διαφήμισης, η οποία σε περίπτωση πολέμου δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά θα μελετήσει με ποίο τρόπο εκείνα τα χρήματα μπορούν να διατεθούν «για να φέρουμε τουρίστες στην Κύπρο».

Πάντως, το θέμα των επιπτώσεων στον τουρισμό συζητήθηκε σήμερα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, στα μέλη της οποίας δόθηκε από τον ΠΑΣΥΞΕ αντίγραφο υπομνήματος που τέθηκε υπόψη του Υπουργού Εμπορίου, με τον οποίο οι ξενοδόχοι θα έχουν συνάντηση αύριο το απόγευμα.

Από την πλευρά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η διευθύντρια Φρύνη Μιχαήλ σημείωσε πως έχουν μειωθεί κατά 19% τον Ιανουάριο οι προκρατήσεις θέσεων στους διοργανωτές ταξιδιών για τη θερινή περίοδο από τη Βρετανία, ενώ πριν και κατά την περίοδο, από τον Μάιο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2003, έδειχναν μια αύξηση της τάξης του 13%. Η κ. Μιχαήλ πρόσθεσε ότι, για να προληφθεί το πάθημα της περιόδου μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του πολέμου στο Αφγανιστάν, είχαν εγκαίρως ληφθεί προληπτικά μέτρα, που θα καθιστούσαν ανταγωνιστικό το κυπριακό τουριστικό προϊόν.

Μέλη της επιτροπής Εμπορίου υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν την έγκριση συμπληρωματικού ποσού για τη διαφήμιση του κυπριακού τουρισμού και παράταση της αναστολής είσπραξης των τελών αεροδρομίου και του φόρου 3% υπέρ του ΚΟΤ, καθώς και άλλα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία υπό τις περιστάσεις.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου της βουλής, Λευτέρης Χριστοφόρου, αναφέρθηκε στη συμβολή του τουρισμού στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι ανέρχεται στο 20 - 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), καθώς και το ότι η μείωση κατά 1% του αριθμού των αφίξεων στο νησί αντιπροσωπεύει απώλειες εσόδων από $20 - $30 εκατομμύρια.

Τέλος, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο, όπου η Κύπρος θα συμμετάσχει στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση διεθνώς και όπως είπε, θα έχει επαφές με όλους τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και θα εξετάσει τα κίνητρα που μπορεί η Κύπρος να προτείνει στα "περιοριστικά πλαίσια" που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη