You are here

Τουρισμός: Μείωση 16% στα εισοδήματα τον Ιούλιο

07/10/2002 15:40
Μεγάλη μείωση 16.3% παρουσίασαν τα εισοδήματα από τον τουρισμό τον Ιούλιο ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αρμόδιων Υπουργείων αφού η μείωση ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη μείωση στις αφίξεις (12.3%). Τα στοιχεία για τα εισοδήματα έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία μετά από καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των τεχνοκρατών της Υπηρεσίας, τα εισοδήματα τον Ιούλιο έπεσαν στα ΛΚ 161 εκατομμύρια έναντι ΛΚ 192 εκατομμυρίων που ήταν τον περσινό Ιούλιο.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2002 τα εισοδήματα έφθασαν τα ΛΚ 606 εκατομμύρια και παρουσιάζουν σημαντική μείωση 11.1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι οι αρχικές προβλέψεις των αρμοδίων Υπουργείων ήταν αισιόδοξες.

Παράλληλα, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί νέες ανησυχίες αφού η ψαλίδα μεταξύ της μείωσης των εισοδημάτων και των αφίξεων φαίνεται να σμικραίνει, ανατρέποντας το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους - όταν η μείωση των εισοδημάτων ήταν μικρότερη από την μείωση των αφίξεων. Η μείωση 11.1% που παρουσιάζουν τα εισοδήματα τον Ιούλιο είναι κατά μία μόλις ποσοστιαία μονάδα μικρότερη από την μείωση των αφίξεων (12.3%) την ίδια περίοδο. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, αναμένεται ότι η μείωση των εισοδημάτων για ολόκληρο το έτος θα ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου για μείωση της τάξεως του 5% αφού οι αφίξεις Αυγούστου ήταν μειωμένες κατά 19.5%.

Τα εισοδήματα από τον τουρισμό αποτελούν το ένα τέταρτο σχεδόν του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2002 θα είναι μόλις 2.3% έναντι 2.5 - 3% που είχε προβλέψει το Υπουργείο αρχικά. Το Υπουργείο δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για την εν λόγω αναθεώρηση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η επιβράδυνση που παρουσιάζεται δεν είναι ανησυχητική «νοουμένου ότι θα ληφθούν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου διότι πρέπει να ληφθούν μέτρα».