You are here

Τουρισμός: Μείωση 6.3% το Σεπτέμβριο

23/10/2003 14:18
Η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά της κεντρικής Ευρώπης συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις Σεπτεμβρίου παρουσίασαν μείωση 6.3% σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Συνολικά το Σεπτέμβριο ήρθαν στο νησί 287 χιλιάδες τουρίστες έναντι 307 χιλιάδων που ήρθαν πέρσι. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις σημαντικές απώλειες που παρουσιάστηκαν στις αγορές της Γερμανίας και της Ελβετίας, που είχαν μείωση 34% και 44%, αντίστοιχα. Παραδοσιακά οι αγορές αυτές έχουν δυσανάλογα μεγάλη βαρύτητα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μήνες. Αντίθετα, η Βρετανική αγορά είχε άνοδο 0.5% η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη συνολική πτώση.

Οι απώλειες Σεπτεμβρίου μείωσαν, πάντως την ψαλίδα εννιαμήνου στο 6.6% με τις συνολικές αφίξεις τουριστών να υπολογίζονται σε 1.823.546 σε σύγκριση με 1.953.247 την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Οι μειωμένες αφίξεις Σεπτεμβρίου είναι εντός του πλαισίου των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους η ψαλίδα θα μειωθεί στο –5%. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά επίσης ότι τα εισοδήματα θα παρουσιάσουν μείωση 10%. Το πρώτο οκτάμηνο τα τουριστικά εισοδήματα ήταν μειωμένα κατά 9.6%.