You are here

Τουρισμός: Μειώθηκαν οι αφίξεις τον Σεπτέμβριο

02/11/2001 07:15
Κοντά στις αναθεωρημένες – μετά τα τρομο-κτυπήματα – προβλέψεις του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήταν οι αφίξεις του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν ελαφρά μείωση 0.2% ή 600 ατόμων σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Τους πρώτους εννιά μήνες του 2001 οι αφίξεις στο νησί ανήλθαν στα 2,245,000 σε σύγκριση με 2,158,000 που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφοντας σημαντική αύξηση 4%.

Εντούτοις, η έντονα ανοδική τάση που παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία το πρώτο εννιάμηνο αναμένεται να εξανεμιστεί καθώς οι υπόλοιποι μήνες του 2001 αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη πτώση λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ και στο Αφγανιστάν. Τόσο ο Κυπριακό Οργανισμός Τουρισμού όσο και οι Κυπριακές Αερογραμμές προβλέπουν ότι οι αφίξεις του Οκτωβρίου θα είναι μειωμένες κατά 10%, αυτές του Νοεμβρίου κατά 30% ενώ ο Δεκέμβριος θα έχει μείωση 20%.

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε επανειλημμένα ότι παρά την εξαιρετική πορεία που κατέγραψε η τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να σημειωθεί αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος.

Τόσο η εκτελεστική εξουσία τόσο και οι Κύπριοι ξενοδόχοι προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η ταξιδιωτική ανασφάλεια στον τουρισμό. Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κονδύλι ΛΚ 4 εκατομμυρίων για ενίσχυση των προσπαθειών προβολής του Κυπριακού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και για παροχή διαφοροποιημένων κινήτρων στους Κύπριους οργανωτές ταξιδιών.