You are here

Τουρισμός: Μικρή αύξηση 2.5% το πρώτο τρίμηνο</b>

05/06/2001 14:27
Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που μετέδωσε η Stockwatch (25.4.2001) που ήθελαν τις αφίξεις τουριστών στο νησί να είναι κάτω από τις προβλέψεις του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 2.5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, οι συνολικές αφίξεις ανήλθαν σε 293,414 σε σύγκριση με 286,283 πέρσι.

Aν και ενθαρρυντική, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, είναι αισθητά πιο κάτω από τις προβλέψεις του Υπουργείου, για αύξηση των αφίξεων μεταξύ 5 και 7%. Η αύξηση του 2.49% είναι επίσης πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη περσινή αύξηση η οποία είχε φθάσει το 10.8%.

Δεδομένης της μικρής μόνο αύξησης που είχαμε το πρώτο τρίμηνο, τεχνοκράτες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού εκτιμούν ότι οι μήνες Απριλίου και Μαίου θα είναι οι πιο κρίσιμοι όσο αφορά την πορεία του τουρισμού. Τυχόν αύξηση στις αφίξεις, πιθανόν να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του πρώτου εξαμήνου αφού οι μήνες αυτοί καθορίζουν συνήθως την πορεία των τουριστικών αφίξεων για ολόκληρο το έτος. Και αυτό γιατί τα περιθώρια αύξησης του τουριστικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχετικά περιορισμένα (ιδίως τον Ιούλιο και Αύγουστο) λόγω της ασφυκτικής πληρότητας των ξενοδοχείων.

Οι τεχνοκράτες του ΚΟΤ επιμένουν ότι οι αφίξεις για ολόκληρο το 2001, θα είναι αυξημένες κατά 5-7% σε σύγκριση με πέρσι. Με παλαιότερες δηλώσεις του στη Stockwatch, τεχνοκράτης του ΚΟΤ επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων που έχει ο ΚΟΤ στη διάθεση του, οι αφίξεις για ολόκληρο το 2001, θα είναι εντός των αρχικών προβλέψεων σημειώνοντας αύξηση 5 - 7%.