You are here

Τουρισμός: Μικρή αύξηση 2.63% στα εισοδήματα το πρώτο τετράμηνο

08/06/2001 14:53
Μικρή αύξηση 2.63% σημείωσαν τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά το πρώτο τετράμηνο του 2001 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Stockwatch από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τα εισοδήματα από τον τουρισμό την πρώτη τετραμηνία του 2001 ανήλθαν στα Λ.Κ. 199,5 εκατομμύρια έναντι Λ.Κ. 194,4 εκατομμυρίων πέρσι.

Τεχνοκράτες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με δηλώσεις τους στη Stockwatch επισήμαναν ότι αν και τα σχετικά στοιχεία δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, η έρευνα του ΚΟΤ δείχνει ότι η άφιξη στα εισοδήματα από τον τουρισμό είναι αισθητά μικρότερη από την αύξηση 6.5% που καταγράφηκε στις αφίξεις το πρώτο τετράμηνο. Αν βέβαια τα στοιχεία σταθμιστούν για τον πληθωρισμό η αύξηση στα εισοδήματα θα είναι ακόμα μικρότερη.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία της Κυπριακής Τουριστικής Βιομηχανίας μπορεί να αξιολογηθεί ορθότερα με τη χρήση των στοιχείων για τα εισοδήματα αντί αυτών των αφίξεων, αφού οι αφίξεις αυτές καθ' αυτές δεν είναι ενδεικτικές της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Πέρσι επισκέφθηκαν την Κύπρο 2,7 εκατομμύρια τουρίστες σε σύγκριση με 2,4 εκατομμύρια το 1999. Το 2000 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα $1.9 δις σε παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 1999 (μη σταθμισμένα για πληθωρισμό και συναλλαγματική διαφορά).