You are here

Τουριστική σεζόν μόνο εάν πρασινίσει η Κύπρος

04/05/2021 06:31

Υποβοηθητική βρίσκουν οι ξενοδόχοι την ανακοίνωση για άνοιγμα των αεροδρομίων από τις 10 Μαΐου, σε όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες. Διαμηνύουν ωστόσο, ότι εάν δεν πρασινίσει η Κύπρος δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η νέα τουριστική σεζόν. 

Όσον αφορά το 15ήμερο καθολικό lockdown, που λήγει τα μεσάνυκτα της 9ης Μάιου, δηλώνουν ότι αν και ήδη πάγωσαν κάποιες  κρατήσεις, ευελπιστούν ότι θα μεταφερθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν αναμενόμενο πως κάποιοι τουρίστες θα ακύρωναν τις διακοπές τους ενόσω θα ισχύει το νέο lockdown. Από την άλλη όμως, είναι πολύ ενθαρρυντικό και θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, το γεγονός ότι από τις 10 Μαΐου θα δεχόμαστε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς τους εμβολιασμένους τουρίστες».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υφυπουργείου Τουρισμού στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι «είμαστε εδώ και σας περιμένουμε».

Παράλληλα, είπε πως «ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει και ένα σοβαρό κίνητρο για τους ξενοδόχους να αρχίσουν να επαναλειτουργούν τις μονάδες τους ευελπιστώντας ότι θα επαναρχίσει και η ροή επισκεπτών από την εγχώρια αγορά».

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι η οριστική λύση του προβλήματος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του εγχώριου πληθυσμού και η αισθητή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

Αργεί η έναρξη των charter flights

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, κρούει το καμπανάκι και αν και χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετική εξέλιξη την ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού, ειδικότερα για τη ρωσική αγορά, υποδεικνύει ότι «εάν δεν πρασινίσει η Κύπρος και αν οι διάφορες χώρες δεν την εντάξουν στην πράσινη κατηγορία, τότε  δεν πρόκειται να επανεκκινήσει η νέα τουριστική σεζόν».

Σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρινίζει επίσης, ότι «ναι μεν ξεκίνησαν οι δρομολογημένες πτήσεις από τη Ρωσία, όμως οι charter flights, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εάν η Κύπρος δεν καταφέρει να αναχαιτίσει την πανδημία».

«Συνεπώς» επαναλαμβάνει, «όταν θα φτιάξει η επιδημιολογική μας κατάσταση θα μας επιτρέψουν και την έναρξη των charter flights».

Τα δεδομένα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι δραματικά ανέφερε, όταν «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει με τις δυο κύριες αγορές τη Βρετανία και τη Ρωσία οι οποίες αποτελούν το 60% της αγοράς μας». Σημείωσε πως μόνο δύο ξενοδοχειακές μονάδες είναι ανοικτές, αλλά υπολειτουργούν και πως εκεί που αναμενόταν να λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, «τώρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει».

Πάγωσαν κρατήσεις μετά το lockdown

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου παραδοσιακά είναι μια περίοδος αιχμής για τη ρωσική αγορά, όμως μετά τις τελευταίες  εξελίξεις και το νέο lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση για 14 ημέρες αρκετοί ρώσοι ακύρωσαν τις κρατήσεις.

«Σίγουρα οι κρατήσεις δεν είναι στα περσινά επίπεδα, όμως δεν έχουμε και άλλη αγορά αυτή τη στιγμή εκτός από τη ρωσική και τη ισραηλινή. Σίγουρα δημιουργούσαν έστω χαμηλή κινητικότητα στις λιγοστές ξενοδοχειακές μονάδες που επαναλειτούργησαν», είπε.

Στην επαρχία Πάφου οι ξενοδοχειακές μονάδες που επαναλειτούργησαν είναι λιγότερες από δέκα ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι λειτουργούν με πολύ χαμηλές πληρότητες.

«Από τη Βρετανία επίσης, οι κρατήσεις έρχονται με το σταγονόμετρο γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί και αυτή η αγορά. Ευελπιστούμε ότι η Κύπρος δεν θα καταλήξει σε κάποια λίστα που να μας κατατάσσει σε δυσμενή θέση», σημείωσε.

Περιορισμένη είναι και η ροή από το Ισραήλ, από όπου οι τουρίστες συνήθως έρχονται για 2-3 βράδια, ενώ όσον αφορά τις  άλλες αγορές «δεν έχουμε κανένα μήνυμα», είπε.

Η τελευταία μας ελπίδα το lockdown

Η πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, μιλώντας στη StockWatch  εξέφρασε την άποψη ότι δεν προκαλεί ζημιά το lockdown, διότι θα πρέπει να δούμε το κοινό όφελος.

«Εάν δεν επιβαλλόταν το lockdown, σίγουρα θα χάναμε και την τελευταία μας ελπίδα να δουλέψουμε  το καλοκαίρι του 2021, όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Διότι δυστυχώς, δεν είμαστε μέσα στους επιλέξιμους προορισμούς, όσο και αν ανοίξουμε τα αεροδρόμια και τις επιχειρήσεις μας», είπε.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υφυπουργείου Τουρισμού για άνοιγμα των αεροδρομίων σε όλους τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη χωρίς περιορισμούς, είπε ότι «η Λάρνακα περιμένει να επωφεληθεί, όπως θα επωφεληθεί και η υπόλοιπη Κύπρος».

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, υπενθύμισε ότι λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ των άλλων πόλεων με την Λάρνακα, το ενδιαφέρον για εγχώριο τουρισμό είναι περιορισμένο.

«Τα ξενοδοχεία της πόλης ετοιμάζονται να ανοίξουν και αναμένουμε ότι από τις αρχές Μαΐου έως αρχές Ιουνίου ότι θα έχουν επαναλειτουργήσει όλες οι μονάδες ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε ξενοδόχου», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου