You are here

Βαθιά κρίση στα ξενοδοχεία

09/07/2021 07:02

Φόβοι για επαλήθευση του χειρότερου σεναρίου στη  ξενοδοχειακή βιομηχανία για το 2021, μετά την κατάταξη της Κύπρου από τον ECDC στο «βαθύ» κόκκινο, εκφράζουν φορείς της τουριστικής βιομηχανίας.

Δηλώνουν ότι από την περασμένη εβδομάδα που ο ECDC είχε θέσει την Κύπρο στην κόκκινη κατηγορία, καταγράφουν μόνο ακυρώσεις κρατήσεων ενώ ήδη, κάποια ξενοδοχεία έχουν κλείσει.

Ζητούνται μέτρα άμεσου αντικτύπου

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης μιλώντας στη StockWatch,τόνισε ότι «κάτι πρέπει να γίνει για να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατόν από την αυτή την κατάσταση εάν δεν θέλουμε να χαθεί και η τελευταία ελπίδα ότι η σεζόν θα είναι χειρότερη και από το εφιαλτικό 2020, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία του τόπου».

Υπέδειξε ότι «απαιτούνται μέτρα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των κρουσμάτων και όχι μέτρα που η απόδοση τους θα έρθει μετά από ένα μήνα καθώς όπως υπέδειξε «ήδη χάσαμε τον Ιούλιο και κινδυνεύουμε να χάσουμε και τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη, εάν δεν βελτιωθεί άμεσα η επιδημιολογική εικόνα της χώρα μας».

Σχετικά με την κινητή μονάδα εμβολιασμού που αναμένεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είπε ότι ήδη έχουν ενταχθεί 100 ξενοδοχειακές μονάδες στο πλάνο και κάλεσε και άλλους φορείς της τουριστική βιομηχανίας να αναλάβουν παρόμοια πρωτοβουλία.

Μόνο ακυρώσεις έρχονται

Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch, ότι από την περασμένη εβδομάδα καταγράφονται μόνο ακυρώσεις κρατήσεων εκφράζοντας την εκτίμηση πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα επιταχυνθεί η ροή των ακυρώσεων. «Δυστυχώς η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι τραγική», είπε.

Εξέφρασε αγωνία διότι όπως είπε μόνο η Ρωσία είναι ανοικτή προς την Κύπρο και δεν αποκλείεται μετά από τα νέα δεδομένα να μας κατατάξει στην κόκκινη κατηγορία.

Άγνωστο είναι επίσης, όπως είπε, εάν και η Βρετανία η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της στις 19 Ιουλίου θα ανοίξει για ταξίδια προς το εξωτερικό για όσους είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις εμβολίου, δεν θα κοκκινίσει την Κύπρο, την οποία σήμερα έχει στην πορτοκαλί κατηγορία.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη ο κάθε μήνας που χάνεται συμπαρασύρει και τους μήνες που ακολουθούν διότι οι τουρίστες θέλουν να ταξιδεύουν σε ασφαλείς προορισμούς, συνεπώς μετά τον Ιούλιο που έχει ήδη χαθεί κινδυνεύει και ο Αύγουστος και Σεπτέμβρης.

Έκλεισαν δύο ξενοδοχεία στην επαρχία Αμμοχώστου

Ο πρόεδρος του τοπικού ΠΑΞΥΞΕ ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στη StockWatch, ότι «εκτός από τους ξένους που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους από το περασμένο Σαββατοκύριακο, άρχισε να μειώνεται και εγχώριος τουρισμός, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας».

Ξεκαθάρισε ότι «μπορεί οι ρώσοι να προτιμούν την περιοχή, αλλά η πληρότητα στα ξενοδοχεία που δουλεύουν με ρώσους τουρίστες φθάνει μόλις το 30% -40%», ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που στηρίζονται σε άλλες αγορές μετά βίας επιβιώνουν.

Πρόσθεσε ότι «ήδη δυο ξενοδοχεία στον Πρωταρά τα οποία άνοιξαν αρχές Ιουνίου έχουν κλείσει αναμένοντας ότι θα επαναλειτουργήσουν όταν αυξηθεί η ροή τουριστών. Αναφέρθηκε στις χαμηλές πληρότητες, χαμηλές τιμές και αυξημένα κόστη των ξενοδοχείων, λόγω των μέτρων κατά του Covid -  19 σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχε το μέτρο επιδότησης της απασχόλησης, τα ξενοδοχεία θα έκλεινα το ένα μετά το άλλο.

Σε δυσμενέστερη θέση έναντι ανταγωνιστών η Κύπρος

Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, δήλωσε στη StockWatch, ότι η «η νέα κατηγοριοποίηση της Κύπρου από τον ECDC, αν και αναμενόμενη λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει περαιτέρω την πορεία του τουριστικού τομέα για την επόμενη περίοδο».

Επεσήμανε ότι «είναι φυσιολογικό πως τόσο οι οργανωτές ταξιδιών στην απόφαση για τα προγράμματα τους, όσο και οι ίδιοι οι τουρίστες να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα όταν πρόκειται να αποφασίσουν για τις διακοπές τους».

«Από την στιγμή που η Κύπρος παρουσιάζει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από όλους τους μεσογειακούς προορισμούς, ξεκάθαρα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Δυστυχώς φαίνεται πως το χειρότερο σενάριο για το 2021, θα επαληθευτεί» , είπε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου