You are here

Βλέπουν να επηρεάζεται και το 2021 οι ξενοδόχοι

10/07/2020 07:19

Έκδηλη είναι η ανησυχία των επιχειρηματιών ότι θα χαθεί η σεζόν λόγω του συνεχούς μεταβαλλόμενου σκηνικού και την αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επηρεαστεί και η σεζόν του 2021.

Μερικά μόνο 24ώρα από τη χαλάρωση των μέτρων στη Βρετανία και τα κρούσματα χθες αυξήθηκαν κατά 642, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, καθώς η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την άρση του lockdown, παρουσιάζει έκδηλες δυσκολίες.

Όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι στη StockWatch, οι εξελίξεις στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές που στηρίζουν την τουριστική κυπριακή βιομηχανία, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα αισιοδοξία καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν ότι χάνεται το παιχνίδι από αυτές τις αγορές για τη φετινή σεζόν και αντιπαραθέτουν τις μηδενικές μέχρι στιγμής αφίξεις, με αυτές των δύο προηγούμενων χρόνων.

Αμυδρές ελπίδες από Ρωσία για τον Αύγουστο 

Ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Nissi Blu και Christofinia Γιώργος Τοφινής, ο οποίος επέλεξε να επαναλειτουργήσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία της εταιρείας, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε απογοήτευση για τις εξελίξεις λέγοντας ότι «είχαμε μια ελπίδα μήπως ανοίξει η βρετανική αγορά αλλά με τις εικόνες που είδαμε στις pubs μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα νομίζω ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας και ίσως να δούμε να επαναλαμβάνεται το σκηνικό με το Ισραήλ».

Σημείωσε ότι οι ελπίδες μας στρέφονται τώρα προς τη ρωσική αγορά, διότι από τις επαφές που έχουμε σχεδόν καθημερινά με τουριστικούς πράκτορες, φαίνεται ότι βελτιώνεται η κατάσταση σε όλη την περιφέρεια της Μόσχας, οπότε ενδέχεται οι εταιρείες Apollon και Tui Nordic, να επαναλειτουργήσουν από τις 20 Αυγούστους και μετά, είπε.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά είπε ότι «δυστυχώς από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή οι πληρότητες στις μονάδες μας είναι σχεδόν μηδενικές. Βασικά δουλεύουμε μόνο το Σάββατο διότι οι κύπριοι έρχονται απόγευμα Παρασκευής μένουν το Σάββατο και φεύγουν την Κυπριακή οπότε μόνο μια ημέρα δουλεύουμε αλλά με ικανοποιητικές πληρότητες για όσα ξενοδοχεία βέβαια ξενοδοχεία είναι ανοικτά. Αν η πληρότητα μας φθάνει στο 60% το ποσοστό των ξένων τουριστών μόλις που ακουμπά το 15%» υπέδειξε.

Το τεστ για βρετανούς είναι μειονέκτημα για την Κύπρο

Η Λάρνακα σε σχέση με τις άλλες πόλεις βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά την φιλοξενία της ντόπιας αγοράς καθώς οι λευκωσιάτες οι οποίοι ουσιαστικά συνθέτουν την εγχώρια αγορά επιλέγουν την μονοήμερη επίσκεψη στη Λάρνακα λόγω μικρής απόστασης, δήλωσε ο CEO της SunnySeeker Hotels, και μέλος του ΠΑΥΞΕ Λάρνακας Μάριος Πολυβίου.

«Οι διανυχτερεύσεις από την εγχώρια αγορά στα ξενοδοχεία της πόλης μας είναι αμελητέες σε σχέση με τον Πρωταρά, την Αγία Νάπα και την Πάφο ακόμη και από τη Λεμεσό» επεσήμανε.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι λίγο πολύ οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας σε όλες τις επαρχίες μετρούν τις πληγές τους.

«Τα νέα δεδομένα με τη Βρετανία επιβάλλουν να ξαναμετρήσουμε τα κουκιά μας.  Πρέπει να δοθούν κίνητρα να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και όχι να παραμείνουν κλειστά, διότι όταν τα κυβερνητικά μέτρα επιβάλλουν στο κάθε ξενοδόχο όταν θα ανοίξει από την 1η Αυγούστου να εργοδοτήσει το 50% του προσωπικού την ώρα που η πληρότητα φθάνει στο 30% αυτό λειτουργεί ανασταλτικά και αρκετοί συνάδελφοι κάνουν δεύτερες σκέψεις, κατά πόσο θα επαναλειτουργήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, το τεστ που απαιτείται από τους βρετανούς τουρίστες το οποίο αποδεικνύει ότι δεν είναι φορείς του ιού και το οποίο θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί τους κατά την άφιξη τους στα κυπριακά αεροδρόμια, θέτει την Κύπρο σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστικών της χωρών.

«Το τεστ το οποίο θα πρέπει να γίνει σε ιδιωτικά εργαστήρια στη Βρετανία, ανεβάζει σημαντικά το κόστος του ταξιδιού των βρετανών προς την Κύπρο οι οποίοι μάλλον θα μας γυρίσουν την πλάτη και θα προτιμήσουν την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία που δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο και αν δεν έρθουν φέτος οι βρετανοί τουρίστες σίγουρα θα επηρεαστεί και η επόμενη σεζόν».

«Άρχισε να μας ανησυχεί και η σεζόν του 2021»

Από άλλη οπτική γωνία βλέπει τις εξελίξεις η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας Tsokkos Hotels, ΧρύσωΤσόκκου, η οποία ταυτίζεται με τις ανησυχίες των επιδημιολόγων και των πολιτών ότι ενδέχεται να αυξηθούν τα κρούσματα εάν ανοίξουν οι αγορές χωρίς κατηγοριοποίηση και αναφέρθηκε στο  παράδειγμα της Ελλάδας στην οποία την περασμένη εβδομάδα από τα 50 νέα κρούσματα τα 40 ήταν εισαγόμενα.

Σημείωσε εντούτοις ότι «αυτό που θα πρέπει να μπει στη ζυγαριά είναι αν θα πρέπει να ανοίξουμε τους αιθέρες μας με τα τεστ που πρέπει να προηγούνται ειδικότερα από τη μεγάλη μας αγορά τη Βρετανία, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετες δυσκολίες για τους τουρίστες οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία ή Πορτογαλία που δεν απαιτείται το τεστ. Οι βρετανοί αν τους πεις ότι είναι στη Β κατηγορία δεν θα έρθουν» είπε και εξέφρασε την ελπίδα την τελευταία εβδομάδα του Αύγουστου να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα της Βρετανίας και αναβαθμιστεί στην κατηγορία Α».

«Αν και δεν το πιστεύω διότι από ότι βλέπουμε οι βρετανοί δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις των επιδημιολόγων» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «έχουμε απώλειες και από τη γερμανική αγορά γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα χλιαρό  Αύγουστο με πολύ λίγους τουρίστες από τη Βρετανία ενώ τη Ρωσία δεν την βλέπω να ανοίγει πριν το Σεπτέμβρη».

Σχολιάζοντας την εγχώρια αγορά είπε ότι οι κύπριοι μέχρι τις 15/7 περιορίζονται στα Σαββατοκύριακα και από τις 16/7 μέχρι τις 20/8 αναμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να κλείσουν για περισσότερες ημέρες στα κυπριακά ξενοδοχεία.

«Εμείς αρχίσαμε να ανησυχούμε και για το 2021 διότι όταν έρθει ο Σεπτέμβρης και κινούμαστε σε ρευστό  τοπίο τότε σίγουρα θα επηρεαστεί και η επόμενη σεζόν. Αυτό που ζητούμε είναι να δουλεύαμε λίγο για να βελτιωθεί κάπως η ψυχολογία του κόσμου και της αγοράς, διότι οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό αν συνεχιστεί αυτή η ρευστή κατάσταση θα μειώσουν τις πτήσεις τους και για την επόμενη σεζόν».

Χάνεται η δυναμική του 2021

Το δικό του απολογισμό έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και CEO της Thanos Hotels, Θάνος Μιχαηλίδης λέγοντας ότι ο Ιούνιος ξεκίνησε με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες και 100% άντληση κρατήσεων από την εγχώρια αγορά ενώ φαίνεται ότι και ο Ιούλιος θα κινηθεί στα επίπεδα του Ιουνίου με απειροελάχιστες κρατήσεις από ξένους τουρίστες»

Παράλληλα σημείωσε ότι «διαβλέπουμε ότι εξελίσσεται και μια αρνητική τάση και για τον Αύγουστο κάτι που μας καθηλώνει και δεν μας αφήνει να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας».

Ανέφερε επίσης ότι «εδώ και δύο εβδομάδες που ορίστηκε η 1η Αυγούστου ως η ημερομηνία που θα ανοίξει η βρετανική αγορά στη δεύτερη κατηγορία, δεν έχουμε κανένα δείγμα για κρατήσεις διότι το τεστ επηρεάζει την απόφαση και των τουριστικών πρακτόρων και των βρετανών».

Ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ακόμη ότι «όσον προσχωρούμε στην καλοκαιρινή σεζόν τόσο μειώνονται οι προσδοκίες μας για η σεζόν που τρέχει».

Παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ευρύτερη οικονομία η συρρίκνωση του τουρισμού τονίζοντας ότι «η άμεση συμβολή της τουριστικής  βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται  στο 12% και η έμμεση στο 21%. Σήμερα μπορεί να μην βλέπουμε αυτές τις επιπτώσεις  θα αρχίσουμε όμως να τις μετράμε από τον Οκτώβριο και μετά».

Ο τουρισμός έχει μια δυναμική όταν η τάση είναι αυξητική τον ένα χρόνο τον άλλο αυξάνεται ακόμη περισσότερο και αντίστροφα, πρόσθεσε.

Δημιουργούνται προσδοκίες από τη Ρωσία

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άγγελος Λοΐζου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τη βρετανική αγορά συμφωνώντας ότι λειτουργούν αποτρεπτικά τα τεστ για τον κορωνοϊό.

«Οι τουριστικοί πράκτορες για την ώρα δεν δεσμεύονται να αφήσουν ανοικτά πακέτα για την Κύπρο, διότι αναμένουν ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της πανδημικής κρίσης στη Βρετανία με αποτέλεσμα η κυπριακή Δημοκρατία να την αναβαθμίσει στην πρώτη κατηγορία που δεν χρειάζεται η προσκόμιση του τεστ». 

Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε απογοήτευση διότι όπως επεσήμανε φαίνεται ότι θα χαθεί και ο Αύγουστος από τη Βρετανία όπως και από το Ισραήλ και από τη Σουηδία.

«Εκεί που ελπίζαμε να κτίσουμε σε κάποιους μήνες το 2020, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο 2021 έρχεται η μια ανατροπή μετά την άλλη και κανένας δεν έχει καμία σαφή απάντηση».

Άφησε εντούτοις μια χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί ξαφνικά να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «στην τελευταία σύσκεψη στο υφυπουργείου τουρισμού αναφέρθηκε ότι 27 περιοχές της Ρωσίας είναι καθαρές εντούτοις οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν να δουν πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τη Μόσχα, στην οποία άρχισε να βελτιώνεται η  κατάσταση και να χαλαρώνουν τα μέτρα ώστε να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για πτήσεις στο εξωτερικό».

Της Ηρώς Ευθυμίου