You are here

Ξενοδόχοι: Πρόσκληση προς κυπρίους με δελεαστικές τιμές

23/07/2022 06:00

Λήγει τέλος του μήνα το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για ενίσχυση της εγχώριας αγοράς το οποίο στα χρόνια της πανδημίας συνέβαλε στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των κυπρίων στα κυπριακά ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι όμως απευθύνουν πρόσκληση - πρόκληση προς τους κυπρίους διαμηνύοντας ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές για την εγχώρια αγορά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «ήδη οι κύπριοι κάνουν κρατήσεις και για τον Αύγουστο διότι οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να τους προσφέρουν τις ίδιες δελεαστικές τιμές», επισημαίνοντας και το γεγονός ότι «οι κύπριοι ως συνήθως κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή».

Εξέφρασε την προσδοκία ότι οι πληρότητες του Αυγούστου θα κυμανθούν στα επίπεδα με αυτές του Ιουλίου, δηλαδή κατά μέσο όρο γύρω στο 70% σε σχέση με τις πληρότητες του 2019.

Ο κ. Ρουσουνίδης, σχολιάζοντας την κάθοδο Ρώσων τουριστών είπε ότι είναι αμελητέος ο αριθμός των Ρώσων που έρχονται για διακοπές και πρόκειται για Ρώσους που συνδυάζουν δουλειά και διακοπές ή έχουν συγγενείς στην Κύπρο.

Σκαρφαλώσουν στο 85% οι κρατήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι πληρότητες του Ιουλίου αναμένεται ότι θα ανέλθουν στο 80% έως 85% ενώ τον Ιούνιο ήταν της τάξης του 70%».

Σχετικά με την εγχώρια αγορά είπε ότι «οι ξενοδόχοι προσφέρουν αρκετά δελεαστικές τιμές στους κυπρίους», στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «τα ξενοδοχεία της Πάφου έχουν διαθέσιμα δωμάτια τα οποία θα αποτελέσουν μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για τους κυπρίους που κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εξωτερικό λόγω της αύξησης των αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο ανεβάζει το κόστος του πακέτου χωρίς την ανάλογη αύξηση στις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «αν και οι κύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι το ποσοστό παραμένει χαμηλό και δεν καλύπτει μεγάλο ποσοστό της απώλειας της ρωσικής αγοράς».

Σχολιάζοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ξένοι τουρίστες λόγω της αναβολής πτήσεων και των μεγάλων καθυστερήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είπε ότι «άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα στη ροή των κρατήσεων διότι ήδη παρατηρείται επιβράδυνση στις καινούργιες κρατήσεις για το επόμενο κομμάτι του καλοκαιριού που περιλαμβάνει και μέρος του Αυγούστου».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων επειδή οι άδειες για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό ήρθαν πολύ καθυστερημένα με αποτέλεσμα μέχρι να έρθουν και να εκπαιδευτούν θα φύγει η μισή σεζόν.   

Αντικρούοντας τις φωνές που ακούγονται γιατί οι ξενοδόχοι ζητούν προσωπικό αφού οι πληρότητες τους είναι μειωμένες είπε ότι «είτε λειτουργούν στη μισή πληρότητα είτε στο 90%, κάποια βασικά πόστα ενός ξενοδοχείου δεν μπορούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό».

Καλούμε τους συμπατριώτες μας να γνωρίσουν τη φιλοξενία της Λάρνακας

Έμφαση στην εγχώρια αγορά έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου σε δηλώσεις στη StockWatch, απευθύνοντας πρόσκληση προς τους κυπρίους να γνωρίσουν μέσα από τα ξενοδοχεία της πόλης τη φιλοξενία της Λάρνακας.

«Τον Αύγουστο θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται πιο πολλούς από τους συμπατριώτες μας γι’ αυτό προσφέρουμε ελκυστικές τιμές. Θα θέλαμε να μας δώσουν την ευκαιρία οι κύπριοι να τους δείξουμε τη φιλοξενία της Λάρνακας η οποία δεν έχει να ζηλέψει οτιδήποτε από τις άλλες επαρχίες».

Όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων είπε ότι «τον Αύγουστο αναμένεται να ανέλθουν στο 80% έως το 85% φθάνοντας στο 80% του αντίστοιχου μήνα το 2019».

Σημείωσε ότι «η απώλεια των Ρώσων τουριστών είναι παρά πολύ αισθητή γι’ αυτό καθημερινά δίνουμε αγώνα για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Ποντάρουμε επίσης και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και από ξένους τουρίστες και από την εγχώρια αγορά».

Το μείγμα των τουριστών της Λάρνακας το συνθέτουν όπως είπε επισκέπτες από τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και το Ισραήλ.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα συνεχίσει η ροή τουριστών διότι ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρατήσεων και για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ για τον χειμερινό τουρισμό είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις διεθνώς.

Της Ηρώς Ευθυμίου