You are here

ΥΠΕΜΠ: Προτεραιότητα ο αθλητικός τουρισμός

27/09/2005 14:37
Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αποτελεί θέμα ψηλής προτεραιότητας για την Κύπρο στα πλαίσια της Στρατηγικής Τουρισμού 2003-2010, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στο Α’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αθλητισμό που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Ο αθλητικός τουρισμός, πρόσθεσε ο κύριος Λιλλήκας, συμβάλλει στη μείωση της εποχικότητας, στην αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης καθώς και στην αύξηση του επαναλαμβανόμενου τουρισμού. «Η Κύπρος έχει πάρα πολλές δυνατότητες και προοπτικές να προσελκύει αθλητικό τουρισμό, τόσο για επαγγελματικό αθλητισμό, δηλαδή για αγωνιστική προετοιμασία, όσο και για σκοπούς ψυχαγωγίας, οπότε η ενασχόληση με ένα άθλημα αποτελεί συμπλήρωμα της τουριστικής εμπειρίας», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ήδη, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΜΠ, καταρτίστηκε το 3ετές Σχέδιο Δράσης 2005-2007 για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση μελετά τις λεπτομέρειές του, με στόχο την οριστικοποίηση του προγραμματισμού των έργων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Στο σχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία κεντρικού συστήματος κρατήσεων από τον ΚΟΑ για τους αθλητικούς του χώρους, ενώ «ο ΚΟΑ προχωρεί στην ετοιμασία των όρων για προσφορές, για την ετοιμασία απαραίτητου λογισμικού συστήματος».

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Λιλλήκας, «στα πλαίσια της υλοποίησης των δράσεων και εισηγήσεων του Σχεδίου Δράσης, ο ΚΟΤ έχει ενισχύσει οικονομικά σημαντικές διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση της Κύπρου ως αθλητικού, τουριστικού προορισμού».

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές όσον αφορά τον αθλητικό τουρισμό και αυτό αποδεικνύεται από τη συμφωνία που έχουμε με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας και το μεγάλο αριθμό ποδοσφαιρικών ομάδων που επιλέγουν την Κύπρο για τη χειμερινή προετοιμασία τους.

«Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας να πετύχουμε σ’ αυτόν τον τομέα εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της Κύπρου κατά τη χειμερινή περίοδο. Γι’ αυτό και επενδύουμε σε νέα υποδομή, ενώ δίνουμε κίνητρα για αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών», συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας.

«Η επιτυχία μας όμως θα εξαρτηθεί και από τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε.

γχ