You are here

ΥΠΟΙΚ για τουρισμό: «Να μιλούμε με δεδομένα»

28/08/2002 10:17
Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις απώλειες εσόδων από τον τουρισμό διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές του ΠΑΣΥΞΕ. Αυτό ανέφερε στη SW ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους, κληθείς να σχολιάσει πρόβλεψη του ΠΑΣΥΞΕ ότι η μείωση των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία το πρώτο 9μηνο θα φθάσει τα £120 εκατομμύρια. Όταν αναφερόμαστε στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού είπε στη SW ο κ. Χαραλάμπους, «πρέπει να μιλούμε με δεδομένα».

Με βάση στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις επταμήνου παρουσιάζουν μείωση 12.9% και οι εισπράξεις εξαμήνου μείωση 7.2%. Ο λόγος που οι απώλειες εισοδημάτων είναι πολύ μικρότερες από τη μείωση των αφίξεων οφείλεται στο ότι ο μέσος τουρίστας ξοδεύει 5% περισσότερο σε σύγκριση με πέρσι.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, αναμένουμε ότι οι αφίξεις θα παρουσιάσουν μείωση 8% και τα εισοδήματα θα μειωθούν κατά 3% σε σύγκριση με πέρσι. Απώλειες της τάξεως του 2-3% ισοδυναμούν με μείωση των εισοδημάτων κατά £30 εκατομμύρια περίπου για ολόκληρο το έτος και όχι £120 εκατομμυρίων όπως προβλέπει ο ΠΑΣΥΞΕ για το 9μηνο.

Ο κ. Χαραλάμπους επεσήμανε πάντως ότι οι προβλέψεις για τα εισοδήματα είναι δύσκολες επειδή παρουσιάζονται δύο αντίθετες τάσεις: από τη μια, οι τιμές διαμονής μειώνονται και επομένως τα εισοδήματα περιορίζονται, και από την άλλη, οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερο εκτός καταλυμάτων.

Όσο αφορά τις αφίξεις, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι το τελευταία τρίμηνο αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά εφόσον (1) οι ενδείξεις είναι καλύτερες και (2) η περσινή βάση σύγκρισης είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της ταξιδιωτικής ανασφάλειας που δημιούργησε το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΠΑΣΥΞΕ προβλέπει ότι «το σύνολο της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό για την οικονομία του τόπου κατά το πρώτο 9μηνο του 2002 εκτιμάται να είναι της τάξης των £120 εκατομμυρίων» λαμβάνοντας υπόψη την μείωση που παρατηρείται στις αφίξεις (50,000) τον Ιούλιο και απώλειες £45 εκατομμυρίων που είχε η Κύπρος το πρώτο εξάμηνο.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα εισοδήματα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν από £480 σε £445 εκατομμύρια, δηλαδή υπήρξαν απώλειες £35 εκατομμυρίων.