You are here

«Ζεστά» Χριστούγεννα αναμένουν οι ξενοδόχοι

05/12/2018 06:19

Αισιόδοξοι παρουσιάζονται οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας για μια καλή χειμερινή σεζόν ειδικότερα το εορταστικό δεκαπενθήμερο, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι πληρότητες τις ημέρες των εορτών θα κυμανθούν από 50% έως και 80%.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου δήλωσε στη StockWatch ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων το Νοέμβριο κυμάνθηκαν γύρω στο 50%.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις φαίνεται ότι και το Δεκέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα ενώ για το εορταστικό δεκαπενθήμερο ο ρυθμός των κρατήσεων εντείνεται, επεσήμανε.

Οι χειμερινοί επισκέπτες της Λάρνακας καταφθάνουν από Ευρώπη, Ισραήλ, Ρωσία αλλά και από την ντόπια αγορά. 

Όπως ανέφερε η κ. Φλωρεντιάδου στην πόλη του Ζήνωνα παραμένουν αρκετά ξενοδοχεία σε λειτουργία καθ’ όλη τη χειμερινή σεζόν (Ιανουάριο  - Μάρτιο) για να εξυπηρετήσουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες που κατακλύζουν την Λάρνακα λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί.

Οι μικροί δεν κάλυψαν το κέρδος

Ικανοποιημένος παρουσιάζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάσος Μιχαηλίδης αφού οι πληρότητες το Νοέμβριο κατά μέσω όρο κινήθηκαν γύρω στο 80% ενώ αναμένεται ότι και το 15νθήμερο των εορτών οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα κυμανθούν και πάλι στο 80% αν και οι κρατήσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου είναι χαμηλές, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη η Πάφος δίνει το καλό παράδειγμα με αρκετά ξενοδοχεία να παραμένουν ανοικτά καθ’ όλη τη χειμερινή σεζόν κάποια εξ’ αυτών χωρίς την ανάλογη οικονομική απόδοση.

«Και αυτό επειδή υποβοηθά στην ομαλή μετάβαση στην καλοκαιρινή σεζόν με τη διατήρηση του προσωπικού και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών διότι ως συνήθως το προφίλ του πελάτη κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή σεζόν είναι διαφορετικό», ανέφερε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι πλείστοι πελάτες στα ξενοδοχεία το χειμώνα είναι ευρωπαίοι συνταξιούχοι αλλά και κύπριοι οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις χειμερινές προσφορές.

Οι ξενοδόχοι της Πάφου καταβάλλουν όμως προσπάθειες για να βελτιώσουν το μείγμα του χειμερινού τουριστικού προϊόντος με την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε αυτό το κομμάτι της αγοράς, επειδή η περιοχή της Πάφου προσφέρεται για ποδηλάτες, για περπάτημα, τζόκινγκ και άλλα αθλήματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολιάζοντας την πτώση της ρωσικής αγοράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη θερινή σεζόν διότι συνεχίζουν να υφίστανται οι οικονομικοί λόγοι που συνέβαλαν στην μείωση φέτος της κάθοδος των ρώσων τουριστών.

Σχολίασε ακόμη ότι αν και καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό το κενό από τις μικρές αγορές εντούτοις τα έσοδα είναι μειωμένα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ξενοδόχοι βγήκαν με προσφορές και μειωμένες τιμές για να καλύψουν αυτό το κενό.

Ζωντανή πόλη το χειμώνα η Λεμεσός

Ως την πιο ζωντανή πόλη της Κύπρου κατά τη χειμερινή σεζόν χαρακτήρισε τη Λεμεσό ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του χειμερινού τουρισμού στην πόλη.

Ανέφερε ότι «στη Λεμεσό συνεχίζεται απρόσκοπτα η κάθοδος τουριστών και το χειμώνα αν και τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου συνήθως οι κρατήσεις είναι μειωμένες».

Πρόσθεσε ότι «το χειμώνα η Λεμεσός φιλοξενεί τουρίστες του τριημέρου, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις γειτονικές χώρες, κυρίως τη Μέση Ανατολή. Φιλοξενεί επίσης και συνταξιούχους οι οποίοι χρονικά είναι μεγαλύτερης διάρκειας και αρκετούς επιχειρηματίες λόγω του ότι το επιχειρείν στην πόλη μας είναι σε αναπτυσσόμενη πορεία. Αλλά και ένα σημαντικό αριθμό από την ντόπια αγορά που θέλει να ζήσει τη διασκέδαση της Λεμεσού».

Συμφώνησε με τον συνάδελφο του Θάσο Μιχαηλίδη ότι τα δεδομένα που συνέβαλαν στην πτώση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία δεν έχουν υποχωρήσει και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι και τη νέα θερινή σεζόν θα κυμανθούν στους ίδιους μειωμένους αριθμούς.

Σε χειμερία νάρκη η επαρχία Αμμοχώστου

Φτωχός συγγενής της χειμερινής περιόδου η επαρχία Αμμοχώστου παρά το ότι την καλοκαιρινή σεζόν η τουριστική κίνηση κτυπά κόκκινο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας ΔώροςΤάκας ήδη επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

«Τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έφθασαν από 50%- 80%. Από το τέλος Νοεμβρίου όμως σιγά – σιγά άρχισαν να κλείνουν τα πλείστα ξενοδοχεία, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το Μάρτιο».

Ένας μικρός αριθμός παρέμεινε σε λειτουργία για να δεχθεί τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έρχονται συνήθως τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, είπε.

Από 410 ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά 173

Αισιόδοξα μηνύματα και από τον πρόεδρο του ΚΟΤ Άγγελο Λοΐζου ο οποίος τόνισε ότι τη χειμερινή σεζόν συνεχίζουν απρόσκοπτες οι αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κύπρο αφού σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airport αυτή τη στιγμή από και προς την Κύπρο πετούν 37 αεροπορικές εταιρείες προς 32 χώρες.

Επιπλέον πριν ένα μήνα ξεκίνησε πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα προς Βιέννη η low cost Αυστριακή αεροπορική εταιρεία Laudamotion.

Πρόσθεσε, ότι αναμένεται πως φέτος θα παραμείνουν περισσότερα ξενοδοχεία σε λειτουργία το χειμώνα από ότι την περσινή χρονιά,  σημειώνοντας ότι το Νοέμβριο τα ξενοδοχεία ήταν σε πλήρη λειτουργία σε όλες τις παραλιακές πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ από τα 410 ξενοδοχεία σε παγκύπρια βάση θα παραμείνουν ανοικτά ολο το χειμώνα τα 173.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου