You are here

Δεύτερη μελέτη για το κόστος της λύσης στα χέρια Κληρίδη

05/02/2003 23:48
Τι συζήτησε με Fitch ο υπουργός Οικονομικών

Δεύτερη εμπεριστατωμένη μελέτη, λεπτομερής σε οικονομικά μεγέθη για το κόστος της λύσης με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ παρέλαβε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κόστος της λύσης επέδειξε και η αντιπροσωπεία του οίκου Fitch κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη το πρωί.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την περασμένη βδομάδα την μελέτη που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο, την οποία και υπέβαλε ήδη στον Πρόεδρο Κληρίδη. ''Μπορώ να πω ότι είναι η δεύτερη έκδοσή της, πιο αναλυτική και πιο ολοκληρωμένη'', είπε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι αυτή «περιέχει πάρα πολλά στοιχεία για έργα υποδομής, για έργα τα οποία θα χρειαστούν σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Άναν», όπως δρόμοι, σχολεία, βοήθειες προς Ε/Κ, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις πατρογονικές τους εστίες, επιδιόρθωση σπιτιών κ.ο.κ. «Όλα αυτά τα πράγματα έχουν καταγραφεί κάτω με πολλή λεπτομέρεια και ανεβαίνουμε σε ένα ποσό το οποίο αναφέρεται σε δισεκατομμύρια ευρώ'', είπε.

Επανέλαβε ότι μόνο η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου σε ηλεκτρισμό, αποχετευτικά, τηλεπικοινωνίες και άλλα υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο λίρες, και εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά μόνο μια χρονιά αλλά ένα ''μεσοπρόθεσμο ορίζοντα''. Ερωτηθείς για το κόστος που θα συνεπάγεται για το νέο κράτος επί καθημερινής και ετήσιας βάσης, είπε ότι το σημείο αυτό έχει ολοκληρωθεί πριν από την Κοπεγχάγη και καλύπτει το κόστος τόσο για το (Ε/κ) συστατικό κράτος όσο και για το ενιαίο.

Τόνισε ακόμη, ότι δεν θα ήθελε στο παρόν στάδιο να αποκαλύψει το συνολικό κόστος των δαπανών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα η έρευνα να τεθεί ενώπιον των «Δωρητών» όταν θα πραγματοποιηθεί η διεθνής σύσκεψη όπως έχει εισηγηθεί η ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Stockwatch, για το ενδιαφέρον του οίκου Fitch για τα οικονομικά δεδομένα μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με την αντιπροσωπεία συζητήθηκαν η οικονομία και πώς αυτή θα αλλάξει αν βρεθεί λύση μέσα από το σχέδιο Άναν, καθώς και το κόστος ανοικοδόμησης, η προγραμματιζόμενη διάσκεψη δωρητών που έχει εξαγγείλει η ΕΕ και άλλα θέματα της κυπριακής οικονομίας.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της οικονομίας από τον Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις και ότι η αξιολόγηση της οικονομίας από τους αξιωματούχους του οργανισμού θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, ενώ επεσήμανε ότι ο οίκος Fitch είναι ο τρίτος ανεξάρτητος που αξιολογεί την κυπριακή οικονομία και ο οποίος, όπως είπε, ''αρχίζοντας από πέρσι κατέταξε την κυπριακή οικονομία σε ένα σκαλί πιο ψηλά από τους άλλους δύο (Moodys – Standard & Poors)''.

Είπε παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσδοκά να διατηρήσει αυτή την ψηλή βαθμολογία, και εξέφρασε την ελπίδα πως μετά και από αυτή τη δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία ''η Κύπρος θα μπορέσει να αξιολογηθεί πιο ψηλά από όλους τους οίκους''.

Του Κυριάκου Κυριακίδη