You are here

«Άγρια Δύση» τραπεζών στα κατεχόμενα

13/01/2016 12:43
Λόγο για κατάσταση «Αγριας Δύσης» στον τουρκοκυπριακό τραπεζικό τομέα, κάνει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι η συμφωνία επανένωσης θα πρέπει να διέπεται, τόσο από δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και από χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η νέα Κύπρος πρέπει να έχει ρήτρα για ισορροπημένο προϋπολογισμό στο Σύνταγμα που θα επιβάλει η δημοσιονομική ευθύνη, όχι μόνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και για τις αυτόνομες ελληνικές και τουρκοκυπριακές οντότητες.

Σύμφωνα με τους FT, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αισιοδοξία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη δώσει συμβουλές σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές της επανένωσης και οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες που χρονολογούνται ήδη από το 1963, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η νέα επανένωση του νησιού να μην επιτρέπει στον εαυτό του να αντιμετωπίσει τα φορολογικά θέματα και ότι ένα από τα δύο συνιστώντα κράτη δεν θα το κατευθύνουν εκτός πορείας, γιατί η ίδια η ομοσπονδιακή ένωση θα εμπλακεί σε μπελάδες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τουρκοκυπριακό τραπεζικό τομέα που θυμίζει «λίγο από Άγρια Δύση. Κανείς δεν ξέρει λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα κεφάλαια και την εποπτεία του τουρκοκυπρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βλέπει την επανένωση, ως «μια κατάσταση win-win για τους Ε/κ και Τ/κ.

Όπως σημειώνουν οι FT, οι ε/κ οι οποίοι ελέγχουν διεθνώς την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου, θα ωφεληθούν όχι μόνο από την ικανότητα να ασκούν τις δραστηριότητές τους σε όλο το νησί, αλλά και από το ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση στην τεράστια εγχώρια αγορά της Τουρκίας, η οποία είναι σήμερα κλειστή γι’ αυτούς.

«Αυτή τη στιγμή, είναι σαν να μην υπάρχουμε για την Τουρκία και η Τουρκία δεν υπάρχει για μας», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η ελληνική κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία έχει συμβολή 7% στην κυπριακή οικονομία, θα μπορούσε να διπλασιάσει τις δραστηριότητες της σε μια νύκτα εάν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης.

Οι φτωχότεροι τουρκοκύπριοι, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, θα επωφεληθούν από την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και τα κονδύλια των περιφερειακών ενισχύσεων της ΕΕ.
Κυρίως, οι τουρκοκύπριοι, είπε, θα απολαύσουν «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εμπορική και οικονομική δραστηριότητα νόμιμα και ανοιχτά με τον έξω κόσμο».

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι πολύ νωρίς «να μιλήσουμε για την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία και διαμέσου αυτής. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να εξάγουμε ακόμα και ελαιόλαδο στην Τουρκία, πόσο μάλλον το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο», παρατήρησε.

Γ.Χ.