You are here

Μπαρό: Tο εμπάργκο στα πόδια της Τουρκίας

27/09/2005 11:59
«Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν, εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αφορά το εμπάργκο της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών». Αυτό δήλωσε, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε με τον αρμόδιο Κύπριο Υπουργό για τις Μεταφορές Χάρη Θράσου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005».

«Ορισμένα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοιχθούν στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δεχθεί την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια αυτού του είδους», είπε ο κ. Μπαρό, προσθέτοντας ότι θα ετοιμάσει έκθεση για το θέμα, την οποία θα παραδώσει στο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν. Ο κ. Μπαρό, διευκρίνισε ότι «το κεφάλαιο που αφορά τις Μεταφορές δεν μπορεί να ανοίξει στην περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς από μέρους της Τουρκικής Κυβέρνησης».

Ο κ. Μπαρό επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να δεχθεί η Τουρκία τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της ιδίας και της Κύπρου, σύμφωνα με την τελωνειακή ένωση, η οποία, όπως επεσήμανε, δημιουργεί την υποχρέωση για ελεύθερη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων. Επιπρόσθετα, ο κ. Μπαρό, τόνισε το γεγονός ότι οι κανόνες που διέπουν την τελωνειακή ένωση πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστοί. Για το εν λόγω θέμα, πρόσθεσε, παρέδωσε επιστολή στον κ. Θράσου, για να την επιδώσει στον ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μπαρό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα τουρκικά περιοριστικά μέτρα κατά της κυπριακής ναυτιλίας.

«Συγκεκριμένα», είπε ο κ. Θράσου, «ενημερώσαμε τον κ. Μπαρό για τα διάφορα διαβήματα διαμαρτυρίας που έγιναν από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και καλέσαμε τον κ. Μπαρό, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης αντιδήλωσης των 25 προς στη Τουρκία, όπου στην παράγραφο 3 γίνεται σχετική αναφορά στα τουρκικά περιοριστικά μέτρα στα μέσα μεταφοράς, να ασκήσει από την πλευρά του έντονες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για να αρθούν τα απαράδεκτα αυτά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, ο κ. Μπαρό τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας».

Σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων διαθέτει η Κύπρος

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι η Κύπρος, «διαθέτει ένα σπουδαίο σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και ως διεθνές νηολόγιο έχει κάτω από τη σημαία της ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο».

Το γεγονός, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θράσου, «καθιστά την Κύπρο ως τη τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ε.Ε., αφού η χώρα μας διαθέτει το 16% του κοινοτικού στόλου».

Ο κ. Θράσου, πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο, με 50 πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες, οι οποίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι κοινοτικών συμφερόντων, δραστηριοποιούνται και διαχειρίζονται από την Κύπρο 1800 πλοία ολικής χωρητικότητας 29 εκ. τόνων. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Θράσου, «πέραν των 140 εταιρειών με συναφείς με τη ναυτιλία δραστηριότητες, λειτουργούν στο νησί μας».

«Η πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης και οι προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού στόλου που έγιναν σε συνεργασία με την ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, επέφεραν καρπούς αφού η Εκτελεστική Επιτροπή του Μνημονίου Συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MOU) αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που πέτυχε η Κύπρος στα επίπεδα ασφάλειας του κυπριακού στόλου και τη δραματική μείωση των κατακρατήσεων των κυπριακών πλοίων και έδωσε τα συγχαρητήριά της στην Κύπρο. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη μαύρη λίστα του Μνημονίου», επεσήμανε με έμφαση ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Όπως είπε ο κ. Θράσου, η έξοδος από τη μαύρη λίστα, ενισχύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία και συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, «το οποίο, επίσημα πλέον» είπε ο κ. Θράσου, «αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο».

Από πλευράς του ο Μπαρό, υπογράμμισε ότι όσον αφορά τον τομέα της Ναυτιλίας υπάρχει βούληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύνδεση της ποιότητας με την ασφάλεια, πάντοτε όμως με γνώμονα την αντικειμενικότητα, ενώ

εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το Τρίτο Νομοθετικό Πακέτο, το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο κ. Μπαρό, συγχάρηκε την Κύπρο για το γεγονός ότι η σημαία της δεν βρίσκεται πλέον στην μαύρη, αλλά στην γκρίζα λίστα, ευχόμενος όπως μπει όσο πιο σύντομα γίνεται στη λευκή λίστα.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρό, ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Θράσου για την βοήθεια που παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό(IMO).Επεσήμανε, μάλιστα τη θετική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην προσπάθεια για μεγαλύτερη απελευθέρωση των υπηρεσιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και για την υποστήριξή της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ινδία και την Κίνα.

Στη συνάντηση του κ. Θράσου με τον κ. Μπαρό, συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς ναυτιλιακές σχέσεις της ΕΕ καθώς και το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

Γ.Χ.