You are here

SOS για τα τοξικά απόβλητα στα κατεχόμενα

10/06/2002 16:19
Παρέμβαση Ην. Εθνών

Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκπέμπει σήμα κινδύνου στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να διερευνηθούν οι πληροφορίες για ροή χημικών αποβλήτων από το πρώην μηχανουργείο της CMC στο κατεχόμενο Καραβοστάσι προς την θάλασσα.

Το θέμα εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ. Θεμιστοκλέους στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εμπορίου και των Τμημάτων Αλιείας και Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Κώστας Θεμιστοκλέους απεκάλυψε ότι κατά τη λειτουργία του μηχανουργείο πριν το 1974 χρησιμοποιείτο τοξική ουσία κυανίου και επεσήμανε ότι οι τρεις εκρήξεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες προκαλούνται εξαιτίας του κυανίου.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες που φέρουν τις τοξικές ουσίες να επεκτείνονται στη βορειοδυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε περιβαλλοντολογική επιβάρυνση. Πρόσθεσε όμως ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε μέσω των Ηνωμένων Εθνών να υπάρξει συνεργασία ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για επίλυση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίμπρις γράφει ότι σήμερα σημειώθηκε και τέταρτη έκρηξη σε άλλη δεξαμενή κοντά στο Καραβοστάσι και ότι τα απόβλητα της δεξαμενής ρέουν προς την θάλασσα. Η Κίμπρις αποκαλύπτει ακόμη ότι την περίοδο 1995-2000, χίλια είκοσι-οκτώ άτομα προσβλήθηκαν από καρκίνο εκ των οποίων τα 512 απεβίωσαν.