You are here

<u>ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ</u>: Η HSBC μένει στα κατεχόμενα

22/01/2002 01:30
Θα έχει συναλλαγές μόνο με την Τράπεζα της Τουρκίας

Πίστωση χρόνου ζήτησε από τις Τραπεζικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου η HSBC για να πάρει οριστικές αποφάσεις επί του πολυσυζητημένου θέματος που αφορά τη δραστηριότητα του οργανισμού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μέσω της ΝΤΕΜΙΡ ΜΠΑΝΚ, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Αποκλειστικές πληροφορίες της SW αναφέρουν ότι η διοίκηση της HSBC άφησε σαφώς να εννοηθεί στις επαφές που είχε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, ότι είναι δύσκολο στο παρόν στάδιο να κλείσει τα τρία υποκαταστήματα της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Συμφώνησε όμως να συνυπογράψει μαζί με τις τραπεζικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχει συναλλαγές με την ούτω καλούμενη κεντρική τράπεζα των κατεχομένων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πλαίσιο της ανακοίνωσης που θα εκδώσει εντός των ημερών η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την οποία θα υιοθετήσουν και οι Τραπεζικές Αρχές της Αγγλίας θα είναι στο πλαίσιο της προσέγγισης ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια που ενδεχομένως να θεωρηθεί ως άμεση ή έμμεση αναγνώριση των τραπεζικών αρχών του καθεστώτος Ντενκτάς.

Η HSBC που διατηρεί το 22% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου Λαικής, ξεκαθάρισε στον κ. Αυξεντίου ότι δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες της στην Τουρκία των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως, από την άλλη, αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει στα κατεχόμενα και ζήτησαν πίστωση χρόνου για να δουν πως λύεται το όλο θέμα το οποίο όπως διατείνονται το κληρονόμησαν με την εξαγορά της ΝΤΕΜΙΡ ΜΠΑΚ. Παράλληλα, θα επιθυμούσαν ένα διακανονισμό, χωρίς να θεωρηθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας, ότι η οποιαδήποτε κίνηση γίνει, είναι εχθρική προς τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Έτσι, το θέμα αρχής, ότι το καθεστώς Ντενκτάς είναι παράνομο και δεν αναγνωρίζεται από τις τραπεζικές αρχές της Αγγλίας και την HSBC θα επαναβεβαιωθεί στην ανακοίνωση που θα συνυπογράψουν οι Αρχές της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Αγγλίας όπως επίσης και οι Αρχές της HSBC.