You are here

Τ/κ οικονομία: Θα τρέξει με 8% φέτος

09/07/2004 14:55
Με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε για δεύτερη χρονιά το 5% συνέχισε το 2003 να μεγαλώνει η οικονομία των κατεχομένων, ενώ παράλληλα, για το τρέχον έτος, οι μέχρι τώρα εξελίξεις προοιωνίζουν περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία του «Κρατικού Οργανισμού Προγραμματισμού», το «ΑΕΠ» στα κατεχόμενα αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο κατά 5,4% σε σχέση με το 2002 και ανήλθε σε $1,208,5 εκ. σε σύγκριση με $941,4. Σε σχέση με το 2002, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάντως χαμηλότερος, μια και τότε η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6,9%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η αβεβαιότητα που είχε δημιουργεί το περασμένο έτος σε σχέση με την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα, ανέφερε στη StockWatch ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και οικονομολόγος Μουσταφά Γκουντούζ. Πολλές καταναλωτικές όπως και επενδυτικές δαπάνες, είπε, επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις «εκλογές» που πραγματοποιήθηκαν πέρσι στο βόρειο τμήμα της νήσου. Εντούτοις, για φέτος προέβλεψε ότι λόγω του οργασμού που παρατηρείται στην οικοδομική βιομηχανία όπως και στον τομέα των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει φέτος σε 8% έως 9%. Ήδη είπε, το πρώτο τρίμηνο του 2004, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 10% σε ετήσια βάση.

Πάντως το κατά κεφαλήν εισόδημα στα κατεχόμενα ανήλθε το 2003 $5.600 σε σχέση με $4,409 το 2002.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε ξεπεράσει πρόπερσι το 24%, μειώθηκε πέρσι κάτω από 10%, ως αποτέλεσμα νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε ο Μουσταφά Γκουντούζ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τον περσινό Απρίλιο συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο τουρκοκύπριος οικονομολόγος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι σε ό,τι οι Τουρκοκύπριοι δαπανούν περισσότερα χρήματα στο νότιο μέρος του νησιού απ’ ό,τι οι Ελληνοκύπριοι στο Βόρειο. Παρ’ όλα ταύτα σημείωσε το γεγονός ότι στις ελεύθερες περιοχές εργάζονται 4 έως και 5 χιλιάδες τουρκοκύπριοι, γεγονός που επηρέασε την ανεργία στο βορρά.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή θα βοηθήσει την ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα προέβλεψε ότι η μέχρι τώρα «κλειστή οικονομία» στο βόρειο μέρος του νησιού δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθεί πλήρως από το απευθείας εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί που ανακοίνωση πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.






















Του Στέλιου Ορφανίδη