You are here

Κόμματα: Πληρώνουν οι φορολογούμενοι απραξία για Συνεργατισμό

11/06/2018 13:07

Πυρά εξαπολύουν σήμερα τα κόμματα για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού επισημαίνοντας ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν λάθη του παρελθόντος και την «απραξία» της κυβέρνησης.

«Διερωτόμαστε προς τι η αναγκαιότητα της κρατικοποίησης όταν για να ιδιωτικοποιηθεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα πρέπει να καταβάλει το κράτος πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή να βρεθούν στην ανεργία και μερικές εκατοντάδες υπάλληλοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

«Τα όσα συμβαίνουν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και τώρα στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, φαίνεται να είναι παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι πουλά το κράτος στους ιδιώτες το καλό τμήμα μίας τράπεζας, το οποίο ουσιαστικά θα είναι κερδοφόρο, και την ίδια στιγμή ο φορολογούμενος πολίτης διά μέσου του κράτους να καταβάλλει, επιπρόσθετα, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;», συνεχίζει.

«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πρότασης που υποβάλαμε το 2013 που προνοούσε αντί για κρατικοποίηση να παραχωρηθεί το €1,5 δισ. για την αγορά ανάλογου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα παραχωρούνταν για διαχείριση, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων, στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Εάν υιοθετείτο η εισήγησή μας, αφενός ο Συνεργατισμός θα ήταν βιώσιμος και αφετέρου το κράτος, μέσα σε αυτό το διάστημα, θα ανακτούσε τα χρήματα της αγοράς των δανείων, θα μπορούσε να αποφύγει την καταβολή πρόσθετων ποσών αλλά και την ιδιωτικοποίηση».

«Δυστυχώς φαίνεται να μην διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος», τονίζει η ΕΔΕΚ. 

Απραξία κυβέρνησης

Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης την απραξία της Κυβέρνησης για τον Συνεργατισμό.

«Αντί να πουν mea culpa που το λεγόμενο deal του Συνεργατισμού, το οποίο έγινε με πολύ μεθοδική πληροφόρηση και φαίνεται να αφήνει στον δρόμο περί των 800 υπαλλήλων, με μοναδικό ενδιαφερόμενο μια και μόνο τράπεζα και όχι μνηστήρες όπως καυχούνταν οι κυβερνώντες, τελικά φαίνεται ότι εκείνοι που θα πληρώσουν είναι οι φορολογούμενοι πολίτες και οι δανειολήπτες», σημειώνει.
 
Σύμφωνα με το Κίνημα, προειδοποιήσεις υπήρξαν, ανησυχία προκλήθηκε, τα δεδομένα οδηγούσαν προς τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και αντί η ερώτηση να ήταν τότε «τι κάνουμε και πως σώζουμε τον Συνεργατισμό;», «Κυβέρνηση και Κυβερνών Κόμμα – περίπου - θα επιρρίψουν και ευθύνες σε όσους προβλέψαμε αυτά για τα οποία ο Γενικός Ελεγκτής είχε εντοπίσει από τον Οκτώβριο του 2017 και για τα οποία ενδιαφέρθηκαν μόνον ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και η Βουλευτής κα. Άννα Θεολόγου».
 
«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορεί να δεχθεί ούτε τις απολύσεις των εργαζομένων, ούτε τη «νύφη» να την πληρώσει ο φορολογούμενος, ούτε τις κρυφές και μυστικές φόρμουλες των εγγυήσεων για τον Συνεργατισμό. Καλούμε την Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να σταματήσει αυτή την τραπεζικο-λαγνεία που την διακατέχει, την διακρίνει και την κινεί», καταλήγει.

Τη «νύφη» θα πληρώσει ο φορολογούμενος

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα €4 δισ. που πήρε ο Συνεργατισμός σε διάφορες φάσεις για να στηριχθεί φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά, γι’ αυτό η Κυβέρνηση αναμένεται να παραχωρήσει περισσότερες διευκολύνσεις στην Ελληνική Τράπεζα, με νέα κρατική ενίσχυση.

«Όπως και στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, των Κυπριακών Αερογραμμών, της Λαϊκής Τράπεζας κ.ο.κ. την πλήρωσε ο απλός λαός, ακόμα και με κούρεμα των καταθέσεων, έτσι και σήμερα με την Συνεργατική, τη «νύφη» θα πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος, αλλά και οι υπάλληλοι του, αφού αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αποχωρήσουν 800 άτομα», αναφέρει.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εμμένει στην πάγια του θέση και απαιτεί «να υπάρξουν έρευνες σε σχέση με την κακοδιαχείριση, τα ύποπτα παιχνίδια και τα πολιτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα και το οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκθέτουμε σε ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, ενώ επιπλέον ζητούμε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις, αλλά και να προστατευτούν οι δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, από εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής εργατικής στέγης»

«Δεν θα ανεχθούμε ο λαός να πληρώσει για ακόμα μια φορά τα «σπασμένα», ενώ αυτοί που ευθύνονται να την βγάλουν και πάλι καθαρή», καταλήγει.