You are here

Οικονομία χωρίς cash για καταπολέμηση φοροδιαφυγής

23/07/2020 10:58

Η αχρήματη οικονομία (cashless economy) μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται, πέραν της ευκολίας στη διεξαγωγή συναλλαγών προσφέρει επιπρόσθετα μέσα για περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και περισσότερη οικονομική διαφάνεια καθώς και στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στους οικονομικούς προγραμματισμούς των εμπλεκομένων αλλά και του κράτους.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των μετρητών στις συναλλαγές έχει μειωθεί αισθητά. Σε αντικατάσταση των μετρητών, παρατηρείται το φαινόμενο των ψηφιακών συναλλαγών – debit/credit/prepaid cards, SEPA money transfers, electronic money μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών (Apple Pay, Google Pay, PayPal, etc.) και μέσω κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, etc.).

 «Το χρήμα ποτέ δεν σταματά, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται. Ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτελούνται συνεχώς μέσω της χρήσης καρτών (π.χ. Visa, Mastercard), διευθέτησης λογαριασμών ή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, χρήση εφαρμογών και ψηφιακών πορτοφολιών στα κινητά (Apple Pay, PayPal κτλ.), διαδικασία ανέπαφων συναλλαγών, αυτοματοποιημένες συναλλαγές προσωπικής ή επαγγελματικής φύσης, μεταφορές και διακανονισμοί συναλλαγών τραπεζικών και άλλων ιδρυμάτων κτλ.», αναφέρει ο Γιάννης Μενελάου – President Cyprus Blockchain Association/

« Αυτοί κι άλλοι τρόποι χαρακτηρίζονται γενικότερα ως συναλλαγές χωρίς μετρητά (non-cash payments).

Με βάση τα τελευταία στατιστικά της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, το μέγεθος των συναλλαγών χωρίς μετρητά αυξάνεται ραγδαία, και είναι της τάξης του 7.9% για τα συγκριτικά έτη 2017-2018, ή το αντίστοιχο ποσό των €90.7 δισ. Χαρακτηριστικό είναι πως το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι πληρωμές καρτών, 46% επί του συνολικού αριθμού των συναλλαγών χωρίς μετρητά. Παράλληλα, η μείωση του αριθμού Αυτόματων Μηχανών Ανάληψης (ATMs), και η αύξηση στον αριθμό των τερματικών μηχανών πληρωμών (POS terminals) καταδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες για συναλλαγές χωρίς μετρητά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Λούη Λοΐζου, MD Loizou & Co, Chairman Hellenic Bankers Association, «η μετάβαση σε μια αχρήματη οικονομία είναι σε βάθος χρόνου αναπόφευκτη, με τα οφέλη να υπερκαλύπτουν τα κόστη».

Τα αποτελέσματα της ερευνάς μας καταδεικνύουν ότι ως Κύπρος βρισκόμαστε σε αρκετά καλό βαθμό ετοιμότητας, παρ’ όλα αυτά όμως σύμφωνα με τον Ευγένιο Ευγενίου «χρειάζεται μια άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για να γίνει ο σχεδιασμός των διαφόρων ενεργειών που θα επιφέρουν την απαιτούμενη αλλαγή κουλτούρας και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης αναφέρει ότι αναμφισβήτητα τα μετρητά παραμένουν ένας σημαντικός τρόπος διεκπεραίωσης συναλλαγών στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

«Στην χώρα μας, η άνοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία τρία χρόνια, με την αξία των συναλλαγών των ντόπιων στην κυπριακή αγορά να ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός συναλλαγών υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια», σημειώνει

Επίσης, η πανδημία έχει ενισχύσει την μετάβαση στην «κοινωνία χωρίς χρήμα» ή «cashless society» μέσω της στροφής στις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του φυσικού χρήματος, αλλά και λόγω την ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Πλέον μιλάμε για αναγκαιότητα και όχι απλά για μια επιλογή διευκόλυνσης. Φυσικά κάποιες χώρες έχουν εδώ και χρόνια κάνει μεγαλύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα η Σουηδία έχει επί της ουσίας καταργήσει τα μετρητά. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να ακολουθήσουμε παραδείγματα άλλα χωρών για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο ως προς τη διάδοση των ψηφιακών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στη μείωση των κοστών και την εξοικονόμηση πόρων για όλους τους εμπλεκόμενους», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης αχρήματων μέσων πληρωμών είναι η ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά στις χρηματικές συναλλαγές, οδηγώντας στη μείωση παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν ως βάση τη χρήση μετρητών. Επίσης, η μετεξέλιξη σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα μειώσει τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το κενό των φοροφυγάδων.

Της Γεωργίας Χαννή