You are here

Στα πλοκάμια του FinCEN δικηγορικά γραφεία

28/11/2018 07:13

Στα πλοκάμια της αμερικανικής μονάδας καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού εγκλήματος (FinCEN) καθώς και του γραφείου ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων (OFAC) που υπάγονται στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ βρίσκονται εγχώρια δικηγορικά γραφεία.

Πληροφορίες της StockWatch από άτομα τα οποία έχουν γνώση των κινήσεων των αμερικανικών εποπτικών αρχών, αναφέρουν ότι το FinCEN και η OFAC φέρονται να έχουν δώσει προς τις κυπριακές αρχές περιορισμένο αριθμό ονομάτων δικηγορικών γραφείων, τα οποία φαίνεται να έχουν συνεργασία με κάποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στη λίστα αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος, κυρίως, ρώσων επιχειρηματιών.

Ο κατάλογος των αμερικανικών κυρώσεων είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο και περιλαμβάνει επτά ρώσους «ολιγάρχες», όπως τους αποκαλούν οι αμερικανοί, και 12 εταιρείες τους.

Στην αμερικανική λίστα είχαν προστεθεί επίσης 17 ρώσοι αξιωματούχοι και δύο άλλες κρατικές εταιρείες.

Οι πλείστοι από τους ρώσους επιχειρηματίες είχαν ή έχουν παρουσία στην Κύπρο.

Μέχρι σήμερα οι συστάσεις και οι υποδείξεις των αμερικανικών εποπτικών αρχών περιορίζονταν προς την ΚΤ και κατ’ επέκταση σε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πριν απο  λίγο  χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε νέα παρέμβαση εκ μέρους του FinCEN για συγκεκριμένα εγχώρια δικηγορικά γραφεία μέσω των οποίων υπάρχει ο ισχυρισμός ότι γίνεται ύποπτη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων.

Τη δυσφορία των αμερικανικών αρχών με τη δράση συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως και η αμερικανική πρεσβεία, επίσημα και ανεπίσημα.

Με κάθε ευκαιρία, η πρεσβεία διαμηνύει σε εγχώριους παράγοντες τη δυσαρέσκεια της για τη δράση διαφόρων γραφείων, τονίζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της για τα μέτρα που έχει λάβει η Κεντρική Τράπεζα για τις shell companies.

Οι κινήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών ακολουθούν τις επίσημες επαφές αμερικανών αξιωματούχων με την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με θέμα το ξέπλυμα χρήματος.

Τον περασμένο Μάιο είχε φθάσει στη Λευκωσία ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Marshall Billingslea, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο κ. Billingslea είχε επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και ανώτερους κύπριους αξιωματούχους.

Την άφιξη του αμερικανικού υφυπουργού στο νησί και τις σχετικές του επαφές είχε ανακοινώσει μόνο η αμερικανική πρεσβεία.

Ακολούθησαν και άλλες επαφές αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν.

Η εντεινόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στα εποπτικά δρώμενα της Κύπρου με στοχευμένες υποδείξεις και συστάσεις κατά ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί, δεν έχει αφήσει αδιάφορη τη Μόσχα.

Μέσω του πρέσβη της στη Λευκωσία άσκησε πρόσφατα κριτική στις κυπριακές αρχές και στον εγχώριο επόπτη για κλείσιμο χιλιάδων λογαριασμών ρωσικών συμφερόντων.

Του Λεύκου Χρίστου