You are here

Συνελήφθησαν 2.469 σε παγκόσμια έρευνα για ξέπλυμα

05/12/2022 12:28

Η επιβολή του νόμου σε 25 χώρες, με τη στήριξη της Europol, της Eurojust, της Interpol και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF, της οποίας είναι μέλος ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου) ένωσαν δυνάμεις με στόχο να πατάξουν έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες ξεπλύματος χρήματος που είναι οι διακινητές κεφαλαίων και οι άνθρωποι που τους επιστρατεύουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης η οποία πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2022, εντοπίστηκαν συνολικά 8.755 διακινητές κεφαλαίων, μαζί με 222 εγκληματίες που επιστρατεύουν ανυποψίαστα άτομα, ενώ 2.469 άτομα συνελήφθησαν παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι είναι η όγδοη χρονιά που εφαρμόζεται η εκστρατεία European Money Mule Action (EMMA8) και πλέον επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα, με έρευνες ακόμη και σε μακρινούς -σε σχέση με την Ευρώπη- προορισμούς όπως η Κολομβία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι η εκστρατεία EMMA είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της και βασίζεται στο διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ του ιδιωτικού-δημόσιου τομέα οποίος αποτελεί κλειδί στην καταπολέμηση σύνθετων εγκλημάτων της εποχής. Φέτος και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, περίπου 1.800 τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, στήριξαν τις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου μέσω της εκστρατείας ΕΜΜΑ. Ταυτόχρονα, τις προσπάθειες συνέδραμαν εταιρείες ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) και παροχής υπηρεσιών KYC (Know Your Customer) και πολυεθνικές εταιρείες λογισμικών προγραμμάτων.

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

  • 2.469 συλλήψεις διακινητών κεφαλαίων
  • 1.648 ποινικές έρευνες οι οποίες έχουν ξεκινήσει
  • 4.089 συναλλαγές με ψευδή-ύποπτα στοιχεία καταγράφηκαν
  • €17.5 εκατομμύρια κατασχέθηκαν  

Συμμετέχουσες χώρες

Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κολομβία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ιρλανδία, Ιταλία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής.