You are here

Δήμητρα: Στρατηγική επιλογή η συμμετοχή στην Ελληνική

28/06/2022 13:20

Η συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα αποτελεί στρατηγική επιλογή, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Δήμητρα Άντης Σκορδής.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ο κ. Σκορδής ανέφερε ότι το 2021, «σημαίνουσα θέση στις εργασίες μας εξακολουθεί να έχει η συμμετοχή στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία για μας πάντα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική επιλογή».

Η συνολική επένδυση της εταιρείας στην Ελληνική Τράπεζα από το 2013 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα €94 εκατ., η δε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανήλθε στο 21,3%, με αποτέλεσμα η Δήμητρα να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας από την οποία αντλεί σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα αποτελέσματα του Ομίλου έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με το κέρδος μετά τη φορολογία του Ομίλου να ανέρχεται σε €7,3 εκατ.

Για τις εξελίξεις διεθνώς, σημείωσε ότι ο Όμιλος δεν έχει άμεση έκθεση στη Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία και ως εκ τούτου δεν αναμένεται, στο παρόν τουλάχιστο στάδιο, σχετικές σημαντικές επιπτώσεις. Όμως, αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά οι τομείς του τουρισμού και παροχής υπηρεσιών, «στους οποίους συμμετέχουμε έμμεσα». Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η ανησυχία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η αύξηση στα επιτόκια, οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να επηρεάσουν έμμεσα τις δραστηριότητες του Ομίλου. Οι έμμεσες αυτές συνέπειες θα εξαρτηθούν από την έκταση και τη διάρκεια της κρίσης, που παραμένουν άγνωστες.

Το κέρδος του Ομίλου μετά τη φορολογία ανήλθε στα €5,3 εκατ. κατά το έτος 2021 σε σχέση με €9,1 εκατ. το 2020. Η μείωση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη συμπερίληψη του μεριδίου ζημιάς ύψους €2,5 εκατ. που αναλογεί στο Συγκρότημα από τη συμμετοχή του στην Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με κέρδος ύψους €10,6 εκατ. που αναγνωρίστηκε κατά το προηγούμενο έτος.

«Παραμένοντας αισιόδοξοι, διατηρούμε τους διαχρονικούς στόχους μας, που είναι η διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου, η μεγέθυνση αλλά και βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού του και, βεβαίως , η μεγιστοποίηση της αξίας της μετοχής των μετόχων μας», υπογράμμισε

Γ.Χ.