You are here

Εγκύκλιος ΚΤ προς τράπεζες για COVID-19

16/03/2020 16:12

H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με σημερινή της εγκύκλιό καλεί τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα να υιοθετήσουν τα ανάλογα μέτρα με γνώμονα τόσο τις επιχειρησιακές τους ανάγκες όσο και για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού και των πελατών τους.

«Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις και την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρου καλείστε όπως εφαρμόζετε πιστά τα μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει στην εγκύκλιό της η ΚΤΚ την οποία υπογράφει ο Διοικητής της Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Η εγκύκλιος καλεί τις τράπεζες όπως υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα με γνώμονα τόσο τις επιχειρησιακές σας ανάγκες όσο και την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών σας.
 
Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την επιχειρησιακή τους συνέχεια, οι τράπεζες καλούνται όπως:
 
Να διαμορφώσουν χωροταξικά τους χώρους εργασίας και εξυπηρέτησης του κοινού, ώστε να τηρούνται οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση.
 
Να εγκαταστήσουν διαχωριστικά για την προστασία των υπαλλήλων που εξυπηρετούν το κοινό αλλά και παράλληλα για την προστασία του κοινού
 
Να ρυθμίζουν τη ροή των πελατών εντός των καταστημάτων για να τηρούνται οι οδηγίες των μέτρων της κυβέρνησης.
 
Να απολυμαίνουν συχνά και εντατικά τα κτήρια και τις συσκευές/εγκαταστάσεις.
 
Να παρέχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά υγρά) στους υπαλλήλους και στους πελάτες των υποκαταστημάτων τους, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.
 
Οι πελάτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά κανάλια συναλλαγών αντί της προσέλευσης στα καταστήματα.
 
Οι τράπεζες καλούνται τέλος να αναρτήσουν σχετικό ενημερωτικό υλικό στα καταστήματα και τέλος να μειώσουν τις συνεδριάσεις/συναντήσεις με πελάτες στο ελάχιστο δυνατό, χωρίς να επηρεάζεται η εξυπηρέτηση των πελατών.