You are here

Κάλεσμα ΚΤ στις τράπεζες να ανοίξουν τα ταμεία

19/03/2020 07:12

Μεγάλες προσδοκίες για αναστολή δόσεων και πιστωτικές διευκολύνσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δημιουργούν οι χθεσινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργώντας παράλληλα ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας ενθαρρύνουν τις τράπεζες να παραχωρήσουν πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία, να δεχθούν αναστολή πληρωμής δόσεων και να μειώσουν επιτόκια και χρεώσεις σε νέες διευκολύνσεις.

Το «καρότο» για τις τράπεζες είναι η απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίου €1,4 δισ., μέσω εποπτικών χαλαρώσεων από την ΕΚΤ (€1,3 δισ.) και, σε μικρότερο βαθμό (€0,1 δισ.), από την εγχώρια εποπτική αρχή.

Με τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας οι τράπεζες πιέζονται να μειώσουν τις δόσεις υφιστάμενων δανείων που οφείλουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω αναδιαρθρώσεων διάρκειας εννέα μηνών.

Επίσης, συστήνεται η παροχή βραχυπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων καταβολών μισθών, ενοικίων, οφειλών σε πιστωτές κλπ.

Οι τράπεζες καλούνται επίσης παρέχουν τις νέες υπηρεσίες τους με ευνοϊκότερους τόκους ή χρεώσεις.

Χθες πάντως οι τράπεζες ανακοίνωσαν τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων που δέχθηκαν για το ζήτημα.

Οι τράπεζες θέτουν ερωτήματα και αξιώνουν διευκρινίσεις

Η πρώτη ανάγνωση των τραπεζών επί των εποπτικών συστάσεων φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα για τις κεφαλαιακές τους επιπτώσεις καθώς και άλλων τεχνικών προβλημάτων που έχουν σχέση και με τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.

Τραπεζίτες που κλήθηκαν ψες από τη StockWatch να κάνουν μία πρώτη αξιολόγηση των εποπτικών συστάσεων, ξεκαθάρισαν αρχικά ότι είναι αμετάκλητη η πρόθεση τους να στηρίξουν την οικονομία, παραπέμποντας στην άμεση απόφαση για αναστολή των εκποιήσεων.

Οι τραπεζίτες ψάχνουν παράλληλα την αποσαφήνιση των κεφαλαιακών συνεπειών των εποπτικών ρυθμίσεων, ώστε να εξισορροπήσουν την ανάγκη στήριξης της οικονομίας με την ανάγκη διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μεγάλο ζήτημα για τις τράπεζες είναι ο τρόπος χειρισμού των αναδιαρθρώσεων δανείων για σκοπούς προσμέτρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων.

Σημείωσαν ότι στην ανακοίνωση της ΚΤ δεν διευκρινίζεται πότε θα ισχύει η χρονική διάρκεια των εννέα μηνών που θα παρασχεθεί ως χρονική προθεσμία για την αποπληρωμή των πιστωτικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι αιτήσεις που αναμένονται να υποβληθούν θα είναι χιλιάδες, δημιουργώντας απρόβλεπτο όγκο εργασίας σε μια περίοδο που οι τράπεζες και σχετικές δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. κτηματολόγιο) υπολειτουργούν.

Κάποιοι τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι η ΚΤ θα έπρεπε να λάβει υπόψη ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν να λάβουν και ρίσκα και θα ήταν φρόνιμο σε πρώτο στάδιο να περιλάβουν στις συστάσεις τους για ενίσχυση της οικονομίας μόνο τα νομικά πρόσωπα, ώστε να τονωθεί η οικονομία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αυτό έπραξε και η Ελλάδα, υπέδειξαν.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που έγινε την περασμένη Δευτέρα μεταξύ των CEOs των τραπεζών και του διοικητή της ΚΤ Κωνσταντίνου Ηροδότου, οι τράπεζες ήγειραν και το θέμα της επέκτασης της μέγιστης χρονικής διάρκειας που επιτρέπεται να διατηρούν στους ισολογισμούς τους τα ακίνητα τα οποία απέκτησαν αντί χρέους.

Ζήτησαν επίσης διευκρινίσεις για τον τρόπο χειρισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Όλα αυτά δεν διευκρινίζονται στις χθεσινές συστάσεις της ΚΤ», επεσήμαναν ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ σημειώνεται ότι ο εγχώριος επόπτης, θα προχωρήσει στην εξαγγελία επιπρόσθετων μέτρων (συστάσεων) προς τις τράπεζες.

Του Λεύκου Χρίστου