You are here

Μέτρα Κεντρικής για τοξικές ουσίες

11/05/2023 15:50

Μέτρα υλοποιεί η Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά το πρόβλημα των υψηλών τιμών πτητικών οργανικών ουσιών και φορμαλδεΰδης, που φαίνεται να έχει εντοπιστεί σε εσωτερικούς χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεών της, το οποίο αποκάλυψε χθες η StockWatch.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), στο πλαίσιο παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας του προσωπικού της και με γνώμονα την προστασία της υγείας και ασφάλειάς του, προχώρησε στη διεξαγωγή δειγματοληπτικών μετρήσεων του αέρα εντός του κτηρίου της ΚΤΚ σε συνεργασία με πιστοποιημένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Από τις μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι παράμετροι ρύπων (πτητικές οργανικές ουσίες και φορμαλδεΰδη) ήταν εκτός των καθορισμένων ορίων.

Ο Διοικητής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, αμέσως μετά της ενημέρωσης που έτυχε και αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμοδίων Τμημάτων και της Επιτροπής Ασφάλειας & Υγείας της ΚΤΚ, αποφάσισε να ληφθούν άμεσα τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης:

1.  Η Τράπεζα προχωρεί άμεσα με διεξαγωγή μελέτης επικινδυνότητας από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες η οποία θα περιλαμβάνει και διεξαγωγή νέων μετρήσεων από διαπιστευμένα εργαστήρια. Στόχος είναι η διερεύνηση των αιτιών εντοπισμού αυξημένων ρύπων και η υποβολή προτάσεων αντιμετώπισης του προβλήματος.

2.  Μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης και επίλυσης του θέματος έχουν γίνει διευθετήσεις για διοχέτευση 100% εξωτερικού αέρα στο κτήριο, εγκατάσταση συσκευών air purifiers και εγκατάσταση αισθητήρων αέρα για συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.

3.  Καθαρισμός των αεραγωγών του κτηρίου με εξειδικευμένο ρομποτικό μηχάνημα.

4. Για προληπτικούς λόγους, αλλά και για να διευκολυνθούν οι εργασίες εντός του κτηρίου, δόθηκε η δυνατότητα τηλεργασίας στα μέλη του προσωπικού, τηρουμένων των λειτουργικών αναγκών της ΚΤΚ. 

Αναφέρεται ότι η ΚΤΚ με τη συμβολή όλων των αρμόδιων Τμημάτων και της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας, θα παρακολουθεί την εφαρμογή των πιο πάνω προληπτικών μέτρων, θα επαναξιολογεί την κατάσταση σε συνεχή βάση και θα ενημερώνει συνεχώς το προσωπικό της, η ασφάλεια του οποίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η ΚΤΚ συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστα τη λειτουργία της.