You are here

Αγανακτισμένοι οι εκπαιδευτικοί για εξελίξεις Συνεργατισμού

13/03/2019 15:47

Επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων των Εκπαιδευτικών στα μέλη τους, ζητούν, με κοινή ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ.

«Με μεγάλη απογοήτευση και με αισθήματα δυσφορίας και αγανάκτησης, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, όπως και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα για το πολύκροτο θέμα του Συνεργατισμού. Της σκανδαλώδους κατάρρευσης και διάλυσής του, σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής», προσθέτουν.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι ούτε προτίθενται ούτε είναι αρμόδιες να αποδώσουν ευθύνες ή να κατηγορήσουν πρόσωπα και καταστάσεις, «παρόλο που διαφαίνεται συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν τεράστιες ευθύνες για όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Συνεργατισμό αλλά και παλαιότερα», αλλά αποτελεί επιτακτική υποχρέωσή τους να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τα, ελάχιστα έστω, δικαιώματα του εκπαιδευτικού κόσμου σε σχέση με τα υγιή, από κάθε άποψη, Συνεργατικά Ιδρύματα που διατηρούσαν (Δασκάλων και Καθηγητών) «τα οποία με απαράδεκτες μεθόδους, οδηγήθηκαν στο οριστικό κλείσιμο».

«Μαζί τους κατέρρευσε και η συνεργατική ιδέα που γενεές εκπαιδευτικών στήριξαν για δεκαετίες και διαφύλαξαν σαν κόρη οφθαλμού προς όφελος του συνόλου. Τραγικότατη και απαράδεκτη συνέπεια των μεθοδεύσεων αυτών αποτελεί και η παράτυπη υφαρπαγή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων Δασκάλων και Καθηγητών, τα οποία, μάλιστα, άρχισαν ήδη να εκποιούνται εδώ και δύο χρόνια. Περιουσιακά στοιχεία που βάσει της νομοθεσίας και των καταστατικών των Συνεργατικών Ιδρυμάτων ανήκουν στα μέλη τους και μόνο», σημειώνουν.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΠΟΕΔ – ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ αναφέρουν ότι βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση με τις άλλες Συντεχνίες που διατηρούσαν Κλαδικά Συνεργατικά Ιδρύματα (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., Συντεχνίες Αστυνομικών και Στρατιωτικών κ.ά.) σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί, πρωτίστως, η οδός για την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων από τα μέλη των Συνεργατικών αυτών Ιδρυμάτων και τις Συντεχνίες στις οποίες ανήκουν.

«Η ιδέα του υγιούς Συνεργατισμού, που λειτούργησε στα επαγγελματικά Ταμιευτήρια, δυστυχώς, δεν λειτούργησε για το σύνολο του Συνεργατισμού. Ωστόσο, αυτή η ιδέα που στήριξε τον τόπο μας και υπήρξε το στήριγμα των απλών ανθρώπων, των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών ομάδων, δεν πρέπει να χαθεί ούτε να ξεχαστεί. Ως παρακαταθήκη των προγενέστερων εκπαιδευτικών και άλλων, έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και δικαστικών προσφυγών, προκειμένου να επικρατήσει, επιτέλους σε αυτό τον τόπο, το δίκαιο και το σωστό», συμπληρώνουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί το απέδειξαν έμπρακτα και το περασμένο καλοκαίρι ότι ενωμένοι σηκώνουν το ανάστημα και διεκδικούν το δίκαιο και δεν ανέχονται μεθοδεύσεις ή/και ενέργειες που πλήττουν είτε την εκπαίδευση είτε την κοινωνία.

«Αν χρειαστεί, δυναμικά ο εκπαιδευτικός κόσμος και πάλι, θα μπει μπροστάρης και μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, πια, θα αγωνιστεί ενάντια σε οτιδήποτε και οποιουσδήποτε πλήττουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για το οποίο καθημερινά καταθέτει ψυχή και αγωνίζεται από το μετερίζι των σχολείων μας», αναφέρουν και καλούν την Πολιτεία (Εκτελεστική, Κοινοβουλευτική και Δικαστική Εξουσία) να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, πολιτικές, ποινικές και άλλες προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσοι εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην κατάρρευση και στο κλείσιμο του Συνεργατισμού.

«Το κράτος οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση να επιστρέψει στα μέλη των υγιών Συνεργατικών Ταμιευτηρίων (Εκπαιδευτικών, Δημοσίων Υπαλλήλων, Αστυνομικών, Στρατιωτικών κ.ά.) όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τους ανήκουν, αφού η υφαρπαγή τους δεν τεκμηριώνεται ούτε από την κεφαλαιουχική επάρκεια που είχαν ούτε από τον τρόπο που λειτουργούσαν καταγράφοντας ετήσια θετικούς ισολογισμούς», καταλήγουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, στην ανακοίνωση τους.