You are here

Αγωγή Συνδέσμου Καταναλωτών κατά Ελληνικής για ρήτρες

21/04/2021 15:15

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την Προστασία των Συλλογικών Συμφερόντων των Καταναλωτών, προχώρησε στις 15 Απριλίου 2021, σε καταχώρηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αίτησης εναντίον της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην αίτηση, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ζητά από το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, όπως διατάξει την επιστροφή όλων των τυχόν παράνομων χρεώσεων στα δάνεια των καταναλωτών λόγω καταχρηστικών ρητρών. Η ακρόαση επί της αιτήσεως εναντίον της Ελληνικής τράπεζας ορίστηκε στις 20 Μαΐου 2021.

Από το Σύνδεσμο σημειώνεται ότι οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον των τραπεζών, στοχεύουν στην επιστροφή όλων των τυχόν παράνομων χρεώσεων σ’ όλους τους καταναλωτές οι οποίοι έτυχαν τέτοιων χρεώσεων, ανεξάρτητα αν κινήθηκαν νομικά εναντίον της τράπεζας ή όχι. Επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά νομικά δρώμενα της Κύπρου που κινούνται τέτοιες διαδικασίες για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Υποστηρίζεται ότι σε περίπτωση που το Δικαστήριο κάνει αποδεχτές τις αιτήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στους καταναλωτές, πολλά εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Αναφορικά με την αίτηση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου η οποία ήταν ορισμένη για ακρόαση στις 16 Απριλίου 2021, αναφέρεται ότι η ακρόαση έγινε και ορίστηκε για συνέχιση στις 7 Ιουνίου 2021.