You are here

Αισιοδοξία BOCY για stress tests, rights

23/07/2010 13:08
Αισιοδοξία για τα stress tests στα οποία υποβάλλονται 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, εξέφρασε το πρωί η διοίκηση του Συγκροτήματος, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την CEBS. Μιλώντας ενώπιον των μετόχων της Τράπεζας, που στήριξαν μαζικά την πρόταση που τέθηκε στην Έκτ. Γ.Σ. για αύξηση του εγκεκριμένου της κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Τρ. Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου ανέφερε ότι επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά τα αποτελέσματα.

Η συνέλευση της Τράπεζας, στην οποία ψήφισαν 2085 μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 35% του εκδομένου κεφαλαίου της Τράπεζας, ενέκρινε την αύξηση του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας κατά €350 εκ., στο €1,1 δισ.

Η αύξηση του εγκεκριμένου κεφαλαίου ανοίγει την πόρτα για την έκδοση νέου πρωτοβάθμιου κεφαλαίου το Φθινόπωρο. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, η Τράπεζα θα εκδώσει rights για να αντλήσει κεφάλαια €345 εκ.

Η μαζική παρουσία των μετόχων της Τράπεζας στη σημερινή συνέλευση, ενίσχυσε την πεποίθηση της διοίκησης ότι η έκδοση θα πετύχει, παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης επεσήμανε ότι «εκλαμβάνει τη μεγάλη συμμετοχή των μετόχων ως μήνυμα υποστήριξης τόσο από τους θεσμικούς όσον και από τους ιδιώτες», στις προσπάθειες της Τράπεζας.

Ο κ. Αριστοδήμου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα απορροφηθούν όλες οι μετοχές που θα προκύψουν από την εξάσκηση των rights, απορρίπτοντας εισήγηση μετόχου να γίνει έκδοση σε δύο φάσεις.

Ερωτηθείς για τον τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στο δύσκολο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είπε ότι «ενισχύουν την τράπεζα σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν θα σας πω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ακόμη είμαστε σε μια φάση που πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή. Και στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα τα οποία είναι μπροστά μας άρα η τράπεζα θα πρέπει να είναι ενισχυμένη και θωρακισμένη για το καλό των μετόχων», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, «σε περιόδους κρίσης υπάρχουν δυνατότητες σε αυτούς που έχουν προγραμματίσει και επειδή οι δουλειές της τράπεζας ανεβαίνουν, άρα είναι για να αναπτυχθούμε περισσότερο σε διάφορες αγορές».

Περιέγραψε επίσης με αισιοδοξία την πορεία του συγκροτήματος σε όλες τις αγορές που αναπτύσσεται υπογραμμίζοντας ότι «σε ετήσια βάση οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Ρωσία κυμαίνονται στο 50-60% ενώ υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια. Παρόμοια περιθώρια ρυθμού ανάπτυξης υπάρχουν και στην Αυστραλία», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «σε μια περίοδο μπορούν να υπάρχουν ευκαιρίες είναι για το συμφέρον των μετόχων η αύξηση του κεφαλαίου».

«Από κάποια πρώτα μεγέθη που δόθηκαν τέλος Ιουνίου για την πορεία των εργασιών της Τράπεζας, διαφάνηκε η αύξηση που υπάρχει και στις καταθέσεις από €28, 5 δισ. την αρχή του χρόνου σε €32,5 δισ.», είπε.

«Οι ισχυροί και δυνατοί σήμερα να ξέρετε ότι έχουν ευκαιρίες μπροστά τους οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν για το όφελος των μετόχων», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τρ. Κύπρου σκοπεύει να μπει στο παιχνίδι των εξαγορών και συγχωνεύσεων που φαίνεται να ξεκίνησε στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Αριστοδήμου υπέδειξε ότι «στρατηγική της τράπεζας είναι να παρακολουθεί, να είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, είναι ευέλικτη και στην κατάλληλη στιγμή θα λάβουν και τις πιο ενδεδειγμένες αποφάσεις προς όφελος του Συγκροτήματος».

Της Ηρώς Ευθυμίου