You are here

Άκκερμαν: Ευχαριστίες προς Αβέρωφ για πλαίσιο διαχείρισης ΜΕΔ

28/08/2018 11:55

Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων, συνέβαλε τα μέγιστα στο να εισέλθει το τραπεζικό σύστημα σε πορεία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Τζόζεφ Άκκερμαν.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Άκκερμαν εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τις κυπριακές αρχές, τη βουλή και ειδικότερα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να θεσπιστεί πιο βελτιωμένη νομοθεσία για καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εστία το οποίο αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση και εξέφρασε την άποψη ότι στην επιτυχία της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, συνέβαλε η βελτίωση του προαναφερόμενου νομοθετικού πλαισίου.

Έκανε επίσης αναφορά στην πρόθεση των αρχών να εισαγάγουν  μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης νομικών διαφορών μέσω περισσότερων πόρων και με αλλαγές στις απαιτούμενες διαδικασίες.

«Προσβλέπουμε στη πιο γρήγορη επίλυση όλων των νομικών διαφορών σχετικών με τραπεζικά δάνεια, προς αμοιβαίο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών και της οικονομίας στο σύνολό της.Πρόκειται για μια από πολλού αναμενόμενη ρύθμιση, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών συμβάσεων και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όσο και για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων» είπε.

«Ο γενικός μας στόχος», πρόσθεσε, «είναι να επιταχύνουμε τη διαχείριση των ΜΕΔ με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα ώστε να αντιμετωπιστεί η όλη αρνητική κατάσταση που προκαλεί το μεγάλο ποσοστό ΜΕΔ».

Σημείωσε ότι έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο ίδιος και συνάδελφοι του μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας, η οποία έχει σημειώσει αρκετά βήματα προόδου.

Τόνισε ότι οι στόχοι της διοίκησης και της διεύθυνσης από τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς, όπως ανέφερε, παραμένουν πολλές προκλήσεις όπως «η ανάγκη να μειώσουμε ακόμα περισσότεροτα ΜΕΔ μέσω οργανικής αναδιάρθρωσης και άλλων μέσων, να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρησιακό μας μοντέλο, να συγκρατήσουμε τη δομή του κόστους, να βελτιστοποιήσουμε τη δομή χρηματοδότησής μας και να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας».

Στη σημερινή γενική συνέλευση, είπε, θα ανασκοπηθούν τα αποτελέσματα του 2017 στα οποία θα αναφερθεί εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χούρικαν.