You are here

Ακόμη ψάχνονται για το ΔΣ των €8,2 δισ.

22/07/2019 07:00

Ακόμη ψάχνονται οι αρμόδιες αρχές για τον καταρτισμό του νέου ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία €8,2 δισ. της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Επτά μήνες μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει τον διορισμό πέντε διοικητικών συμβούλων και δύο εκτελεστικών, μέχρι στιγμής κρίθηκαν κατάλληλοι (fit and proper) από την Κεντρική Τράπεζα, τρείς εκ των πέντε προτεινόμενων μη εκτελεστικών συμβούλων.

Πρόκειται για τους Λάμπρο Παπαδόπουλο (λογιστή, πρώην στέλεχος της Citibank και άλλων τραπεζών), Μάριο Πιτσιλλή (διδάκτωρ οικονομικών και πρώην τραπεζικό στέλεχος στη Λαϊκή Τράπεζα) και Μάριο Χοιρομερίδη (διευθυντή συμβουλευτικής εταιρείας με εμπειρία στη διαχείριση ακινήτων).

Ο Δώρος Κτωρίδης του οποίου ο διορισμός είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, απέσυρε τελικά τον ενδιαφέρον του για το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς, οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει εργοδοτηθεί από ξένη τράπεζα που διατηρεί υποκατάστημα στην Κύπρο.

Αναμένεται ότι σύντομα θα αξιολογηθεί και η καταλληλότητα του Σοφοκλή Παραπάνου, όπως επίσης και του αντικαταστάτη του κ. Κτωρίδη, τον οποίο θα προτείνει προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός οικονομικών.

Εκτελεστικοί σύμβουλοι έχουν διοριστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Σταύρος Ιακώβου, οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης λειτουργικών και διοικητικών εργασιών της ΣΚΤ και ο Λάμπρος Παπαλαμπριανού, μέχρι πρότινος ανώτερος διευθυντής οικονομικής διαχείρισης της ΣΚΤ.

Ανώτατοι τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν στη StockWatch ότι το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά τις εργασίες του αρχές Αυγούστου.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, μέχρι να εγκριθούν και οι άλλοι δύο μη εκτελεστικοί σύμβουλοι, θα απαρτίζεται, από τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους, τους τρείς μη εκτελεστικούς των οποίων η καταλληλότητα έχει εγκριθεί από τον εγχώριο επόπτη και από δύο ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τον Διονύση Διονυσίου και τον Γιώργο Παντελή.

Οι κ. Διονυσίου και Παντελή θα αποσυρθούν μόλις η ΚΤ αξιολογήσει θετικά την καταλληλότητα των άλλων δύο μη εκτελεστικών συμβούλων.

Η παραμονή στο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ των δύο ανώτερων τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών, κατέστη αναγκαία ώστε το συμβούλιο της εταιρείας να είναι σε πλήρη απαρτία για να δύναται να λαμβάνονται νομότυπα οι οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσανασχέτηση για το γεγονός ότι το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, δεν είναι ακόμη σε πλήρη σύνθεση για να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία του συνεργατισμού.

Η Κομισιόν σε πρόσφατη μεταμνημονιακή της έκθεση για την Κύπρο, επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία για σύσταση του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, δημιουργούν προκλήσεις, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τη στασιμότητα στην αναδιάρθρωση των ΜΕΔ και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ στην εν λόγω εταιρεία.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέστειλε μέχρι τέλος του έτους οποιαδήποτε εκποίηση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από το ύψος της αξίας της.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής, των τροποποιήσεων του νόμου για τις εκποιήσεις, που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση, όχι μόνο των εγχώριων τραπεζών και της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και των εποπτικών αρχών σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Η ψήφιση των νόμων για τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων τον Ιούνιο του 2018 αποτελούσαν προαπαιτούμενο από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, για να εγκρίνει την κρατική ενίσχυση που δόθηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, θα κληθεί να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους €8,2 δισ. που περιλαμβάνουν κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Του Λεύκου Χρίστου